Jobbigt. Porten till förintelselägret Auschwitz med texten Arbeit macht frei, översatt "Arbete ger frihet". Foto: Wikimedia Commons

Föreställning till minne av Förintelsen

Den 27 januari är det Förintelsens minnesdag. Det uppmärksammas med ett kulturevenemang på Enköpings bibliotek.

  • Publicerad 13:40, 20 jan 2020

Måndagen den 27 januari är det den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Detta synliggörs i Enköping genom ett evenemang på Enköpings bibliotek.

Semmy Stahlhammer spelar judiska melodier, klezmer och Bach för soloviolin. Enköpings kommunfullmäktiges ordförande Rolf Carlsson (S) håller tal.

Dessutom hålls en berättarföreställning med Aleksandar Djordjevic och Amanda Glans, Fabula Storytelling: "Fyra år i Lodz ghetto – Berättelsen om Jakob Ringart".

Jakob Ringart föddes i Lodz i Polen 1925. Där växte han upp med sin familj och identifierade sig själv som en polsk kille med judisk härkomst. När Jakob var 14 år skulle hela hans verklighet plötsligt förändras. På radion kunde han höra hur Hitler skanderade och några veckor senare såg han hur de nazistiska trupperna marscherade in i hans hemstad. De följande åren upplevde Jakob hur hans hem beslagtogs och hur man som jude fick kämpa för att överleva i ett allt mindre och hårdare ghetto. Efter fyra år i ghettot skulle Jakobs familj transporteras till en okänd plats där de skulle få det bättre, men när tåget stannade möttes de av en fruktansvärd syn.

Förintelsen är benämningen på nazisternas folkmord på judar under andra världskriget 1939–45. Datumet den 27 januari kommer av att fångarna i koncentrationslägret Auschwitz befriades av Röda armén den 27 januari 1945.

Förintelsens minnesdag

Datum: Måndag den 27 januari, klockan 19.00 till 20.30.

Plats: Biblioteket, Ågatan 29, Enköping.

Pris: Fri entré.

”Rätt mycket bröd”

Nyheter I snart tjugo år har Anders och Måns levererat faktabaserad humor. Nu har deras podd ”Så funkar det” blivit en turnérande scenföreställning. Under året gör den ett stopp i Enköping. Vi fick en...fredag 28/2 9:19

Pepparsprejades i Grillby efter stök vid bilar

Nyheter Onsdag 03.58 Ugglevägen, Grillby Försök till misshandel. När två män sågs stöka runt bland parkerade bilar konfronterades de av en man som frågade vad de sysslade med. Den ene av de två besökarna...onsdag 26/2 10:34