Arbetsgivare. Jeanette Liedgren på GEWE Promotion har reagerat när föräldrar söker jobb åt sina barn. "Bättre att ungdomarna får söka själva", tycker Jeanette. Foto: Claudio Britos

Företagare: "Unga är för curlade"

Många företag i Huddinge vill gärna expandera, men har svårt att hitta rätt personal. – Ett av problemen är att hitta unga som är tillräckligt drivna och motiverade. Ungdomar upplevs som curlade, säger Andreas Fogelqvist, näringslivsstrateg.

  • Publicerad 09:28, 22 jun 2018

Under våren besökte Huddinges politiker och tjänstemän hundra företag på hundra dagar, en drive för att fånga upp företagarnas tankar och önskemål om vad de behöver för att kunna växa.

– Det i särklass största hindret idag är svårigheten att hitta rätt arbetskraft, berättar näringslivsstrategen Andreas Fogelqvist, som sammanställt slutsatserna av företagsbesöken.

Problemet består av två delar:

– Dels är det bristen på arbetskraft med rätt erfarenhet, utbildning och kunskaper. Men flera vittnade också om att det var svårt att hitta sökande som är tillräckligt motiverade.

”Får allting serverat”

”Ungdomar curlade”, ”Ungdomarna inte redo”, var några av punkterna när Andreas Fogelqvist drog slutsatserna på en företagarfrukost i början på juni.

– Det finns ganska många ungdomar som får allting serverat hemma, som inte har behövt kämpa. När de kommer ut i arbetslivet blir det som att få en hink vatten över sig, säger Jeanette Liedgren, vd på Gewe Promotion i Huddinge.

Hon understryker att hon även träffar unga med stark glöd och drivkraft. Men när hennes företag, som säljer profilkläder och annat företagstryck, skulle rekrytera för en extratjänst nyligen var det många som sökte via sina föräldrar.

– Vi bad då att deras barn själva skulle mejla in ansökan. Vi vill uppmuntra ungdomarna att pröva själva, säger Jeanette.

I morgonsoffan Godmorgon Huddinge i början på juni diskuterades hinder och möjligheter för Huddinges tillväxt. Jeanette Liedgren var en av företagarna i panelen. Foto: Petter Beckman

Vill ha närmare koppling

Hon efterlyser, precis som många andra företagare i Huddinge, närmare kopplingar mellan skolan och arbetslivet, så att ungdomar får en realistisk bild av hur arbetslivet fungerar.

– Idag sitter många hemma och umgås via nätet. De är inte vana att ringa i telefon. Det kommer att bli problem. I arbetslivet utsätts de för en helt annan kravställan, att vara på ett jobb i åtta timmar är tufft.

– Samtidigt har unga höga krav, de vill ha en viss levnadsstandard, gärna jobba med något glammigt men är inte riktigt beredda att kämpa för det.

Eftersom folk byter jobb mycket snabbare idag, måste arbetsgivare idag hitta nya, effektiva sätt att skola in ny personal, framhåller Jeanette Liedgren.

– Det är svårare att hitta folk som vill stanna kvar och utvecklas på en arbetsplats och det tar mycket energi att lära upp nya.

Få har körkort

Ett annat bekymmer som lyfts fram av företagen är att färre ungdomar idag har körkort, vilket blir ett konkret hinder vid rekrytering.

– Vissa företag i Länna som startar tidigt på morgonen skulle behöva anställa ett antal unga, men har svårt att hitta folk som kan ta sig dit eftersom det inte finns tillräcklig busstrafik, berättar Andreas Fogelqvist.

Kommunpolitikerna, som deltog på frukostmötet, lovade att fortsätta driva önskemålet om förbättrad turtäthet i kontakterna med SL.

I övrigt framhöll både företagare och politiker den positiva utveckling som Huddinge befinner sig i, där inte minst utbyggnaden av Flemingsberg som ett medicinskt-tekniskt kluster kommer att få betydelse för arbetsmarknaden i kommunen framöver.

Med ökande pendlingstider inom den växande Stockholmsregionen får det också större betydelse att folk kan bo och arbeta i samma kommun, betonade flera.

– Det jag märker när jag intervjuar folk: folk vill inte sitta och pendla för länge, om man har småbarn till exempel, sa Jeanette Liedgren.

Daniel Pederson, en av grundarna till Spröd Stenugnsbageri fyllde i:

– Jag och min sambo har valt att sluta på jobb inne i stan. Vi har valt att starta företag här för att ha nära till familjen och ha den här nära känslan.

Svårt hitta personal – ett tillväxthinder

Svårt att hitta kompetent arbetskraft, särskilt säljare med teknisk bakgrund, byggprojektledare, chaufförer, mekaniker, tekniker, fastighetsmäklare, elektriker, VVS-tekniker, ekonomer, veterinärer m m

Svårt att hitta driven, engagerad och ambitiös personal med känsla för ordning och reda. Ungdomar uppfattas som ”curlade”.

Många företag efterfrågar fler YH-utbildningar i kommunen och närmare kopplingar mellan skola och arbetsliv.

Källa: Huddinge kommuns intervjuermed 100 Huddingeföretagare

Enkät: Tror du att unga är omotiverade? Finns det jobb som du säger nej till?

Foto: Emilia Lindholm Fjeld

Robin Stjärne, 25, Huddinge

– Nej, det tror jag absolut inte. Jag tror bara att unga nuförtiden har en specifik tanke om var de vill jobba. Och jag tror att de har högt uppsatta mål. Själv skulle jag inte kunna tänka mig att jobba med serviceyrken, som restaurang eller i en klädaffär. Men om jag verkligen skulle behöva ett jobb skulle jag inte tacka nej, såklart.

Foto: Emilia Lindholm Fjeld

Julia Gomér Torp, 21, Huddinge

– Generellt så tror jag att många söker jobb. Men sen tar det lång tid innan man får svar, och det ställs höga krav på erfarenhet. Så man känner nog att man inte räcker till. Det finns inget jobb jag inte skulle ta. Men jag skulle hellre ha ett socialt jobb där jag kan hjälpa andra och vara till nytta, till exempel.

Foto: Emilia Lindholm Fjeld

Marlon Gordon Sjöberg, 22, Huddinge

– Jag vet många som söker jobb, och om man söker jobb är man väl inte omotiverad? Men för att få ett jobb måste man ha erfarenhet, och för att få erfarenhet måste man ha haft ett jobb. Själv skulle jag aldrig jobba på Donken (McDonalds). Jag har en polare som jobbar där och han säger att det inte är bra.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.