FRUSTRERADE. Mohammad Dagher, som äger Runby Hår Center, och Sune Sölvstedt på Värmekällan vid Runby torg, är besvikna på fastighetsägaren Öresundsfortet. Foto: Charlotte Arwedsson

Företagarna på Runby torg frustrerade

Företagarna på Runby torg är frustrerade. De få parkeringsplatser som finns har blivit ännu färre på grund av olika byggen. Det gör det svårt att locka dit kunder.

  • Publicerad 08:00, 5 feb 2019

Runby torg är värt att hållas i gång.

– Många vill gärna klaga på Runby torg, men vi som vill liva upp torget känner att vi motarbetas, säger Sune Sölvstedt.

Han jobbar på Värmekällan och är inte ensam företagare vid Runby torg om att ha fått nog. De byggen och grävarbeten som utförts runt torget har gjort att antalet parkeringsplatser minskat. Och med det kunderna.

– Ett tag var vi nere i tio gäster per dag, mot normala 40–50 på Värmekällans luncher, berättar han.

På den ena sidan torget har ett nytt hus byggts vid Runbyvägen, samt något som Sune beskriver som ett slags trappformation.

– De har grävt sedan i juni förra året och blev klara strax före jul. Gratisparkeringen här intill var länge borta. Och nu har parkeringen nedanför oss minskat till 3-4 platser. Det är svårt för de bilburna kunder som vill ta sig hit, säger han.

RUNBY TORG. Nelson Cartagena Escobar från Hagvägen handlar gärna piroger hos Sia Tairi. - Men jag förstår företagarnas frustration, det är mycket bygge runt här nu och få parkeringsplatser, säger han. Foto: Charlotte Arwedsson

Kiosk och pirogbageri

Vid torget ligger förutom Värmekällan två frisersalonger, en tobaksaffär, en pub, ett pirogbageri och en vårdcentral.

Att locka folk till ett torg med få parkeringsplatser är inte så lätt. Även Runby vårdcentral har enligt uppgift märkt av att kunderna sviker. Så också Mohammad Dagher som har en frisersalong vid torget.

– Var ska de parkera, säger han och slår uppgivet ut med handen mot grävskopan som just nu gräver för bergvärme och tar upp all plats vid sidan av frisersalongen.

– Och halt är det. Det ingår skottning och sandning i vårt hyresavtal, men det har vi inte sett något av, säger han besviket.

Fastighetsägaren installerar bergvärme

Det är fastighetsägaren Öresundsfortet som låter installera bergvärme, men företagarna säger sig inte ha fått någon information eller tidsplan för arbetet. Sia Tairi, som äger Pirogbageriet, visar baksidan av bageriet och det som brukar vara en fungerande lastkaj.

– Titta här! Allt är uppgrävt och lastbilarna kommer inte ner för att leverera varor. Jag får köra in på torget på framsidan och lossa. Det här är ohållbart!

Sune Sölvstedt förstår att det måste grävas, men efterlyser information. Och fler ersättningsparkeringsplatser.

– Nu saknas det både handikapplats och några vanliga parkeringsplatser. De bilburna kunderna har inte en chans att parkera när de väl tagit sig hit.

Knut Peyron på fastighetsägaren Öresundsfortet berättar att schaktarbetet för bergvärmen ska vara klart till nästa vecka, och då ska parkeringsplatserna åter vara tillgängliga.

– Tidsplanen har försenats då borrhål har flyttats, vilket krävde nya ansökningar till kommunen, säger han.

RUNBY TORG. Skylten med det innehållsrika löftet "Runby torg - din handelsplats" lever kanske inte riktigt upp till sitt budskap. Foto: Charlotte Arwedsson

Sorglig historia

Runby torg har under många år varit en sorglig historia med klotter, eftersatt skötsel och ungdomsstök. Under våren 2015 såldes torget och intilliggande fastigheter till Öresundsfortet och hoppet tändes. Men inte mycket har hänt sedan dess. Fasaderna flagnar och vid ena ingången till torget sitter en trasig skylt.

– Vi arbetar fortfarande aktivt med bygglovsplaner för att bygga nya lägenheter. En bygglovsprocess tar dock tid och planerna måste först godkännas av kommunen, säger Knut Peyron till Vi i Väsby och fortsätter:

– Det är inga lokaler på torget som saknar hyresgäst. Däremot så har öppnandet av det nya apoteket, mellan tobaksaffären och pirogbageriet, blivit försenat.

Kommunen gör trygghetssatsning

Enligt Oskar Weinmar (M), kommunstyrelsens ordförande, gör kommunen en stor satsning på tryggheten som även ska omfatta Runby. I detta ingår ökad belysning samt att kommunen ser över möjligheten att sätta upp övervakningskameror.

– Just på Runby torg vet jag att det finns en närvaro av fältassistenter, en verksamhet vi verkar för att utveckla vidare. Detta tror jag är en mycket viktig pusselbit för att öka trivseln på torget och locka fler näringsidkare, säger han och fortsätter:

– Gällande den fysiska miljön är det något som vi från kommunen lyfter fram för den privata fastighetsägare som i dagsläget äger Runby torg. Utifrån de begränsade möjligheter som vi som kommun har över någon annans fastighet kommer vi att göra vad vi kan för att på olika sätt förbättra situationen.

Lovande budskap

Nu återstår om skylten med det lovande budskapet "Runby torg – din handelsplats" kommer att ha täckning framöver.

– Runby torg är värt att hållas i gång, säger Sune Sölvstedt avslutningsvis.

BERGVÄRME. Arbetena med bergvärme har gjort att flera av parkeringsplatserna tagits i anspråk under byggtiden. Foto: Charlotte Arwedsson

Guldhjälte startar fond i Väsby Hockey

Sport Patric Hörnqvist ger tillbaka till klubben där karriären tog fart Patric Hörnqvist – en av svensk ishockeys mest guldprydda – gästade i veckan Väsby Hockeys uppstartscamp. Samtidigt presenterade han och klubben en gemensam Stipendiefond.fredag 16/8 16:05

Nu drar höstens vuxenvandringar i gång i Väsby

Nyheter För ett tryggare Väsby och polisen är "på tårna" Under sommaren har grannkommunen Sollentuna haft problem med ett flertal mopedrån. Väsby har varit mer förskonat, men polis och vuxenvandringsgruppen För ett tryggare Väsby är ändå "på tårna".fredag 16/8 9:47
Stockholm Direkt