OROAD. Malin Nordström, ordförande i Kungsö företagarförening, är oroad över coronakrisen effekt för småföretagarna i området kring Kungsholmstorg. Foto: Maja Brand/Christoffer Röstlund Jonsson

Företagarnas försök för att överleva i coronakrisen

Företagarna blöder ekonomiskt av coronakrisen. Så här försöker Kungsö företagarförenings medlemmar överleva.

  • Publicerad 14:57, 1 apr 2020

Vi vill uppmana folk att stötta de aktörer som de gärna vill ha kvar i sina kvarter, för vi överlever inte av egen kraft.

Nyligen gick Övre Kungsholmens företagarförening ut med ett nödrop om att många av deras medlemmar, precis som över hela Stockholm, blöder ekonomiskt och därefter kom beskedet om att klassiska herrekiperingen Georg Sörman begärts i konkurs.

Även på Kungsö företagarförening, med medlemmar kring Kungsholmstorg, är oron stor över krisens ekonomiska effekter. Där har flera medlemmar dragit igång olika åtgärder för att försöka överleva enligt ordföranden Malin Nordström, som själv driver designbutiken Hantverkargatan Arton.

De flesta restauranger och vinbarer i området har även take away och har öppnat sina uteserveringar tidigare, något staden möjliggjorde nyligen, enligt Nordström.

"Oron är stor eller bitvis helt extrem, för vad ska det bli i alla tomma lokaler om fler av oss småföretagare går i konkurs pga det rådande läget? Det kan förändra atmosfären i hela kvarteret för all framtid, och vi vill ju så gärna värna om småstadskänslan som gör det så hemtrevligt här. Vi vill alltså dels uppmana folk att stötta de aktörer som de gärna vill ha kvar i sina kvarter, för vi överlever inte av egen kraft. Vi tar också tacksamt emot fler tips och idéer om hur vi kan ta oss igenom det här tillsammans.", skriver hon i ett mail.

Några exempel

Hantverkargatan Arton har lagt in fri hemkörning eller fri frakt för längre leveranser.

Krogen MenoMale har gratis hemkörning via Foodora, rabatt på take-way och kommer även ut med pizzorna till kunder som inte vill gå in, samt tar fram ett eget pizzakit att köpa hem.

Röda Korset Kungsholmen, samlar ihop frivilliga och samordnar handlings- och ärendehjälp till äldre eller personer i riskgrupp. Röda korset centralt har även öppnat en stödlinje för coronaoroliga.

Katarina Nyman catering, har hyrt in sig i glutenfria bageriet Happy Atelier och lagar mat för avhämtning.

Winjas, håller extraöppet under vissa tider för personer i riskgrupper och har hemkörning.

Fruktaffären, satsar på utomhusförsäljning och betalning med swish för desom inte vill gå in i butiken bland annat. Har även begränsat antalet besökare i butiken samtidigt.

Visa merVisa mindre