Vill väcka hopp. Doris Dahlin tycker att hon skrivit en positiv bok. Foto: Jan-Ake Eriksson

Författaren på Kungsholmen jämförs med Ken Loach

Tillsammans klarar man att göra så mycket mer, än man mustar med ensam. Det är temat i Kungsholmsbon Doris Dahlins nya bok; en realistisk feelgood som jämförts med Ken Loach.

  • Publicerad 12:05, 18 nov 2019

En arg kärring som går hårt åt skitstövlar. En ung man på flykt undan sig själv. Och en lärare med ett dolt mörker. Det är några av karaktärerna i författarveteranen Doris Dahlins nya bok "Ogjort", som utspelar sig i en västerbottnisk by.

Hon beskriver den som realistisk feelgood.

– Det finns mycket mörker och hopplöshet i samhället just nu. Jag ville skriva något som väcker hopp. Om att våra individuella handlingar har stor betydelse. "Ogjort" handlar om vad vi gör med varandra som människor, vad vi gjort som vi inte borde gjort, och vad vi borde göra, förklarar Doris Dahlin, norrlänning bosatt på Kungsholmen sedan många år.

Mänskliga relationer är en röd tråd genom hela hennes yrkesliv och författarskap.

– Jag är uppvuxen i fattigdom med en alkoholiserad pappa. Redan som barn var jag därför fascinerad över allt människor gör för att förstöra för sig själva. Stort som smått. Och också hur människor väljer att inte våga säga ifrån när något är fel. "Har man att göra med skitstövlar kan man inte vara en vän liten blomma", som en karaktär i boken säger.

Doris Dahlin säger att man ska läsa "Ogjort" om man som hon är intresserad av hur Sverige gått från gemenskap, till girighet och individualism.

– En recension jämförde "Ogjort" med Ken Loachs nya film. En mycket rimlig jämförelse som gjorde mig glad. Tillsammans kan man göra så mycket mer än om man är själv. Jag var med i en av Greta Thunbergs första demonstrationer. Då var vi inte många men se hur det växt nu, över hela världen. Man får aldrig slå sig till ro.

På Kungsholmen älskar Doris Dahlin att promenera längs vattnet: "Det är himla fint där".

– Jag älskar att gå där, och sedan slinka in någonstans för lunch eller en kaffe. Till exempel Mälarpaviljongen eller Hagakonditoriet.

Ny bok om Kungsholmen under första världskriget