Favorit. Aspuddens bokhandel uppskattas av Hägerstensförfattaren Ida Ömalm Ronvall som slår ett slag för att köpa böcker i fysiska affärer. Foto: Sacharias Källdén & Lisa Mattisson

Författarupprop: "Stötta din bokhandel"

Flera författare ifrån Hägersten kampanjar just nu i sociala medier för att stötta de lokala bokhandlarna. "Bokhandlarna bidrar till kulturlivet" säger författaren och Åsenbon Ida Ömalm Ronvall.

  • Publicerad 11:41, 28 jan 2020

Hallå där Ida Ömalm Ronvall som är med och slår ett slag för de lokala bokhandlarna genom hashtaggen #jagbokhandlar.

Varför ska man köpa böcker i en fysisk bokhandel?

–  Det blir ett möte med boken på ett väldigt fint sätt i en bokhandel. Du får tips från personal och kan känna på böckerna. När jag kikar runt i en bokhandel hittar jag ofta något helt annat än det jag tänkt köpa. Och precis som att besöka ett bibliotek så är det en trevlig upplevelse. Men handlar vi inte där så kommer de inte att finnas kvar så därför vill vi peppa för bokhandlarna.

Vilken är din bästa lokala bokhandel?

–  Jag är rätt förvånad att det inte finns fler bokhandlare i Hägersten. Det är bara Akademibokhandeln i Liljeholmen och Aspuddens bokhandel, som jag tycker är väldigt fin. Dels tycker jag om den för att det är nära mig, man behöver inte åka in till stan för att köpa en bok, och så har den en mysig atmosfär. De har också rätt mycket aktiviteter som poesikvällar och författarträffar. Bokhandlarna bidrar till kulturlivet, mer än att bara sälja böcker.

Har du något boktips för den som vill läsa sig igenom oxveckorna?

–  Förutom min egen bok “Inte som du” som jag och Johanna Schreiber har skrivit så rekommenderar jag “Små eldar överallt” av Celeste Ng som var den bästa vuxenromanen jag läste förra året.

Mer om #jagbokhandlar

Vad: Ett gäng författare och bookstagrammers har startat initiativet #jagbokhandlar för att uppmärksamma vikten av fysiska bokhandlare.

Hur funkar det: Köp en bok i en fysisk bokhandel. Ta en bild och lägg upp på Instagram med hashtaggen #jagbokhandlar