8 000 lägenheter. Huge bostäder är den största förmedlaren av hyreslägenheter i kommunen. Foto: Claudio Britos

Förhandlingar om Huges hyror har strandat

Huge bostäder och Hyresgästföreningen har efter fyra månader inte lyckats komma överens om höjningen av hyrorna. Nu ska tvisten lösas i Hyresmarknadskommittén. "Vi är förvånade över det hårda klimatet i förhandlingarna", säger HGF:s förhandlare.

  • Publicerad 09:04, 15 mar 2019

I november inledde Hyresgästföreningen och Huge bostäder förhandlingar för att bestämma hur mycket hyran ska höjas för de drygt 8 000 lägenheter som det kommunala bostadsbolaget äger.

Men än så länge har man inte lyckats komma överens. Därför går ärendet nu vidare till Hyresmarknadskommittén, som är en nationell instans som löser tvister i hyresförhandlingar.

Enligt Hyresgästföreningens förhandlare Monica Mongabure har Huge bostäder varit förvånansvärt tuffa i förhandlingarna och inte velat gå under en 2,5-procentig höjning, vilket dock är en sänkning från bostadsbolagets ursprungliga bud på 3,8 procent. Hyresgästföreningen har i sin tur inte velat sträcka sig över en höjning på 1,8 procent.

– Vi är förvånade över det hårda klimatet i förhandlingarna. Vi är redan överens med de privata fastighetsägaran i Huddinge om en höjning på 1,9 från 1 februari. Alla stora fastighetsägare har skrivit på det. Vårt bud är över snittet i länet, säger Monica Mongabure.

Huge: Vatten och el har blivit dyrare

Huge bostäder har valt att inte kommentera ärendet mer än det de har sagt i ett pressmeddelande:

– Vi har i förhandlingarna bland annat pekat på den allmänna kostnadsökningen för värme, el och vatten. Vi vill kunna ge våra hyresgäster en bra service och samtidigt kunna ta hand om våra fastigheter, säger Huge bostäders vd Karin Strömberg Ekström.

Redan i december kom de allmännyttiga bostadsbolagen i Stockholm överens med Hyresgästföreningen om en hyreshöjning på 2,35 procent. Enligt Monica Mongabure är snitthöjningen lägre i kranskommunerna.

Riskerar retroaktiv hyra

Monica Mongabure tycker att det är beklagligt att förhandlingarna drar ut på tiden ytterligare genom att ärendet nu går vidare till Hyresmarknadsnämnden. Risken är att hyresgästerna får betala in hyreshöjningen från 1 januari i efterhand när förhandlingarna väl gått i mål.

– Den osäkerheten är inte kul för någon, säger Monica Mongabure.