Förhandlingarna om makten i Enköping fortsätter

De politiska partierna i Enköping diskuterar ännu hur kommunen ska styras. – Jag kan bekräfta att det pågår möten och diskussioner, säger Anders Wikman, Nystart Enköping.

  • Publicerad 14:39, 19 sep 2018

Hade det funnits mer att berätta så hade jag gärna berättat det

Ena-Håbotidningen berättade i förra veckan att Socialdemokraterna och Nystart Enköping fick minskat stöd i valet till kommunfullmäktige, medan Sverigedemokraterna och den borgerliga Alliansen ökade. Eftersom det inte finns någon självklar politisk majoritet blir det en förhandlingsfråga om vem som kommer att samarbeta med vem och bilda en ny styrande koalition.

På onsdagen är det fortfarande inte klart vem som kommer att styra Enköping. Anders Wikman, Nystart Enköping, bekräftar att det fortfarande pågår möten och diskussioner.

– Hade det funnits mer att berätta så hade jag gärna berättat det. Men det är det enda så här långt, säger han.

Ingvar Smedlund, Moderaterna, meddelar att man inte har kommit så långt i diskussionerna.

– Det är väldigt positiva samtal med många partier. Det finns något parti som inte kickat i gång riktigt ordentligt och nu avvaktar vi dom. Alla dörrar är fortfarande öppna, säger han.

Inte heller Socialdemokraterna har på onsdagen så mycket att meddela om hur förhandlingarna går.

– Det är ett lite ovanligt läge. Vi måste hitta ett sätt att ta ansvar för valresultatet, säger Sverre Ahlbom, Socialdemokraterna.

En tänkbar koalition skulle vara att Nystart Enköping går ihop med den borgerliga Alliansen. Ett annat samarbete skulle kunna inkludera både Socialdemokraterna och något borgerligt parti. Inget av partierna har nämnt Sverigedemokraterna som en tänkbar samarbetspartner.

På onsdagen var det slutgiltiga valresultatet fortfarande inte fastställt, enligt Valmyndighetens hemsida. Detta skulle kunna innebära mindre förändringar av mandatfördelningen i Enköpings kommunfullmäktige.

Situationer där inget av de traditionella blocken fått en egen majoritet har uppstått i flera kommuner, visar tidningarnas rapportering efter valet.

Rapporten: Hotell funkar i Enköping

Nyheter Ja, en hotelletablering i Enköping skulle fungera. Det visar i alla fall en ny rapport som Stockholm Business Alliance har gjort.måndag 20/5 14:18