Skyddsförkläden. Den tillfälliga volontärfabriken i Telestaden har väckt flera mediers intresse sedan den drog i gång häromveckan. På bilden syns volontärerna Marysia Klim och Olivia Sandström. Foto: Sacharias Källdén

Förklädesfabrik i Farsta expanderar till Bagis

Tiotusentals skyddsförkläden har de senaste veckorna producerats i den temporära fabriken i Telestaden, för att sedan komma vård och omsorg till del. Nu har verksamheten fått ett småsyskon i Bagarmossen.

  • Publicerad 16:55, 30 apr 2020

Bagarmossens Folkets hus har korttidspermitterat personal och dragit ner på öppettiderna till följd av coronakrisen. Det innebär inte att byggnaden behöver stå tom.

Från och med denna vecka agerar huset skådeplats för produktion av skyddsutrustning, när Förklädesfabriken i Farsta utvidgar sin verksamhet.

– De ansvariga på Folkets hus har varit helt peppade från början! Precis som andra har de känt att de vill göra något bra i den här svåra situationen, säger Signe Lidén på Förklädesfabriken.

I CCAP:s dansstudio i Telestaden har man i skrivande stund hunnit producera närmare 20 000 förkläden på två veckor. Hundratals volontärer och ett starkt ekonomiskt stöd har också gjort sitt till för att tiden nu ska vara mogen för att flytta över en del av resurserna till Bagarmossen.

Behöver mer stöd

Lokalen i Folkets hus är dock betydligt mindre än den i Telias gamla lokaler i Telestaden och storleken på produktionen blir därefter. Här kommer omkring tio personer att kunna arbeta åt gången.

– Förhoppningsvis kan vi göra 3 000 förkläden i veckan i Bagis. Men vi behöver fortfarande volontärer, ekonomiskt stöd och folk som sprider information. Det här bygger på ideella krafter, säger Lidén.

Det stöd som projektet hittills fått beskriver hon som "fantastiskt". Folk skänker inte bara pengar och arbetskraft, utan även värdefullt material.

– Dels fick vi sponsring på flera pallar målarfolie i slutet av förra veckan. Vi får också leverans av färdigskurna förkläden som bara behöver "svetsas" ihop. Men det kostar tio kronor per förkläde, så även om vi kan öka produktionstakten kräver det också att vi lyckas öka takten på donationerna.

Expanderar till Jämtland

Några ytterligare planer för expansion i Stockholm finns inte i nuläget, men Förklädesfabriken sprider sin kompetens även på annat håll. Bland annat har en av initiativtagarna satt sig på ett nattåg till Östersund för att hjälpa kommunen med att dra i gång ett liknande projekt där.

– Vi för också diskussion med en stor svensk supporterklubb om att starta tillverkning. Det sprider sig snabbt när nästan allt handlar om folk som känner folk som känner folk, säger Lidén.