"Oerhört allvarligt", säger Parisa Liljestrand om underskottet. Foto: Hege Hellström

Förlust på 27 miljoner mer än väntat - nu ska förvaltningen granskas

Den redovisade prognosen på minus sex miljoner kronor har nu ökat rejält till 33 miljoner kronor. Nu ska socialförvaltningen i Vallentuna granskas.

  • Publicerad 10:45, 20 jan 2018

Socialförvaltningen redovisade en prognos på minus sex miljoner kronor. Men nu har det uppdagats att siffrorna är betydligt större. Förvaltningen kommer att ha ett kraftigt underskott på minus 33 miljoner kronor.

Nu har kommunstyrelsen fattat beslut om en omedelbar granskning.

– Det började uppdagas i början på den här veckan. I tisdags stod det klart att någonting inte är helt rätt, då larmade ekonomichefen, säger Parisa Liljestrand (M), kommunstyrelsens ordförande.

Efter att ha undersökt siffrorna, och fört samtal med förvaltningen, kunde det konstateras att underskottet på cirka 33 miljoner kronor stämde.

– Det är naturligtvis oerhört allvarligt, att man kan göra ett så här stort underskott. Det som brustit är återkopplingen till nämnden och till politiken. Vårt verktyg för att kunna agera är prognoserna. Där är tjänstemännen på socialförvaltningen våra proffs, säger Parisa Liljestrand.

Enligt Parisa Liljestrand har det inte i någon månadsuppföljning eller rapport signalerats om ett så här stort underskottet.

– Den sista månadsuppföljningen i oktober visade de hade ett underskott på ungefär sex miljoner. Vi tyckte naturligtvis att sex miljoner var allvarligt. Vi hade samtal och diskuterade hur vi skulle komma till rätta med det, säger hon.

– Det var en oerhörd chock när de här nästan 33 miljonerna uppdagades.

Vad är det som brustit?

– Det är svårt att säga just nu. Under de här tre dagar vi vetat om det här har vi gått in och tittat att alla siffror stämmer. Det vi gör nu är att inleda en granskning för att ta reda på hur har det skett, varför och vad som behöver göras.

27 miljoner kronor är mycket pengar, finns det någon stor investering som ni vet kostat mycket?

– Nej. När vi undersökte vad som orsakade de sex miljonerna har förvaltningen pekat ut ett antal områden i sina verksamheter där man haft större utgifter. Bland annat Lss-verksamhet, ensamkommande, placeringar som varit dyrare än beräknat, säger Parisa Liljestrand.

– Man har hittat var man haft större utgifter än plånbok, men helt och håller missat på siffrorna. Det är ett mycket större underskott på var och en av de verksamhetsområdena.

Parisa Liljestrand poängterar att hon inte misstänker att det rör sig om något slöseri.

– Jag tror inte att man har slösat pengar. Vi har ordning och reda i ekonomin. Att det blivit fel, ja, och man har vare sig rapporterat eller prognostiserat på rätt sätt. Alla nämnder har ett ansvar att hålla sig till budget, säger hon.

Vad ska man dra ned på i år, förutom träffpunkten?

– Just nu är vi just nu i situationen att vi konstaterar underskottet och vi måste ta reda på vad som hänt och påbörja arbetet hur det här påverkar budget för 2018.

Hur påverkar det här skattebetalarna?

– Tack och lov har vi så pass starka finanser i övrigt, att vi ändå lämnar ett överskott. Det hade varit värre om vi gjort ett underskott, då hade det såklart påverkat skattebetalarna i högre utsträckning.

Enligt Parisa Liljestrand kommer kommunen ändå leverera ett positivt resultat för 2017.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

M utmanar partier och Täbybor att kasta skräp

Nyheter "Vill samla så många som vi kan" Moderaternas nya vallöfte: 100 papperskorgar till kommunen. Nu vill de utmana andra partier i kommunen.tisdag 22/5 17:13

Efter attacken - nya träd på plats

Nyheter Skyddas av stängsel I januari skövlades 56 träd, olovligen, vid Rönningesjön. Nu har nya träd planterats, och fått skydd runt sig.tisdag 22/5 16:30