Så här ska Årstafältet bebyggas. Foto: Stockholms stad

Fornlämning på Årstafältet måste prövas igen

Nätverket Årstafältets överklagan tvingar länsstyrelsen att utreda skyddszon kring fornminnet Göta landsväg på nytt. Nu kräver nätverket byggstopp under tiden. Men beskedet ändrar inget menar staden.

  • Publicerad 13:47, 18 jun 2019

Förra året började man bygga det som ska bli närmare 6 000 bostäder, flera förskolor och skolor, verksamhetslokaler samt en ny park på Årstafältet. Arbetet är uppdelat i flera etapper, och den första innefattar 1 000 lägenheter, inklusive 125 studentlägenheter och 15 stadsradhus, butikslokaler och förskolor.

Nu startar bygget på Årstafältet

Men arbetet har möts av starkt motstånd. Bland annat har vi tidigare kunnat rapportera om Nätverket Årstafältets protester mot byggandet. Nu har de siktat in sig på fornminnet Göta landsväg som går igenom området där de kräver en skyddszon för att det inte ska förstöras.

Efter flera turer mellan både staden, länsstyrelsen, domstolar och stadsmuseet, har föreningen nu fått rätt i Kammarrätten. Det innebär att länsstyrelsen nu måste pröva ärendet igen.

Göta landsväg är ett fornminne som sträcker sig så långt bak som åtminstone till slutet av 1400-talet, och fungerade som enda väg in till Stockholm söderifrån.

– Det var hos länsstyrelsen vi började vårt ärende om landsvägen, så på sätt och vis är vi tillbaka på ruta ett, säger Birgitta Adolfsson, ordförande för Nätverket Årstafältet.

Nätverket kräver nu att allt arbete på Årstafältet stoppas i väntan på att länsstyrelsen fastställer fornlämningsområdet för Göta Landsväg. 

Men enligt staden påverkar det nya beslutet inte bygget. Enligt projektledaren Mattias Nilsson har staden tidigare haft en dialog med länsstyrelsen om hur Göta landsväg "ska hanteras"

– Det har lett till att vi låter Göta landsväg vara opåverkad i hela dess sträckning där den utgör fornlämning. Vi har även gräsytor och gator längs med landsvägen som inte är bebyggda. Om man kommer fram till något annat än vad vi har kommit överens om tidigare när vi förde dialog med länsstyrelsen inför programarbetet och bebyggande av första etappen på Årstafältet, får vi se vad det blir då och förhålla oss vidare efter det, säger han.

Hela nya Årstafältet beräknas vara färdigbyggt 2030.

Planen: Bygga ihop Liljeholmen med Söder

Nyheter StockholmDirekt avslöjar: ✓Sju nya kvarter med bostäder och kontor ✓Ny gång- och cykelbro Nu finns det nya, stora förändringsplaner för området vid Liljeholmsbron och Södertäljevägen.tisdag 19/11 20:00

Fyrans buss ska bli 20 minuter snabbare: "Som en leopard"

Nyheter Lanseras som Stockholms första expressbusslinje Stombusslinje 4 har i många år varit SL:s sorgebarn. Mängder med misslyckade försök har gjorts att få bussarna att gå snabbare. Nu hoppas man att en expressfil mitt i vägen ska vara lösningen på...tisdag 19/11 17:11