Förorenad. PFAS-ämnen har hittats i Edsvikens ytvatten. Foto: Most Photos

Föroreningar upptäckta i Edsvikens vatten

Det finns föroreningar i Edsvikens vatten. De giftiga ämnena har troligen läckt ut i vattnet från brandövningar vid en helikopterplatta vid Danderyds sjukhus.

  • Publicerad 12:28, 6 mar 2019

Prover från marken vid en helikopterplatta vid Danderyds sjukhus, som togs för ett år sedan, visar på förhöjda halter av så kallade PFAS-ämnen. De är högfluorerade ämnen har skapats för att stöta bort fett, smuts och vatten.

Vissa sådana ämnen har i djurförsök visat sig ge negativa effekter på reproduktion, immunsystem, sköldkörtelhormoner och lever.

Andra är misstänkt cancerframkallande och finns med på EU:s lista över särskilt farliga ämnen. Vissa av dem har visat sig kunna lagras i kroppen och studier på PFOS och PFOA, två av de mer kända PFAS-ämnena, tyder på att en lång tids exponering kan påverka hälsan negativt. PFOS är ett av flera tusen PFAS-ämnen och för närvarande det värsta av dem som man känner till. Det är det enda PFAS-ämne som är förbjudet i EU.

Vid Danderyds sjukhus har brandskum som innehåller PFOS använts fram till och med år 2007.

I Mörbyviken, den del av Edsviken som ligger nära heliktopterplattan, överskreds riktvärdet för i samtliga analyserade prover.

Vissa provsvar visar att halterna ligger över riktväderna för vad som får finnas vid till exempel bostäder.

– Det är inte ett ämne som ska vara där. När man fått bättre koll på omfattningen ska man komma in med åtgärdsförslag för att skydda Edsviken, säger Ellinor Carlsson, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

Hon säger att det inte är farligt för människor att vara på platsen. Men när det gäller om det är säkert att bada i Mörbyviken, vid sjukhuset, finns det inga besked.

– Vi har inte gjort någon riskbedömning kring att bada där, det finns inga offentliga badplatser.

Kan det vara farligt att bada på andra platser i Edsviken?

– Jag kan inte svara på det ännu, men föroreningen bedöms vara lokal och bör inte påverka badvattenkvalitén i Edsviken, säger Ellinor Carlsson.

Undersökningen av vattnet ska utföras under 2019.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Roslagsbanan ersätts med buss under påsken

Nyheter LISTA: Så går bussarna när tågen står still Resenärer med Roslagsbanan får ta bussen i påsk. Det eftersom arbetet med att bygga ut till dubbelspår pågår under veckan.måndag 18/3 17:05

Vallentunabor demonstrerade för klimatet

Nyheter "Många bra samtal" I fredags samlades människor världen över för att demonstrera för klimatet. På Tuna torg i Vallentuna samlades upp emot 50 personer.måndag 18/3 16:58