Förorenad. PFAS-ämnen har hittats i Edsvikens ytvatten. Foto: Most Photos

Föroreningar upptäckta i Edsvikens vatten

Det finns föroreningar i Edsvikens vatten. De giftiga ämnena har troligen läckt ut i vattnet från brandövningar vid en helikopterplatta vid Danderyds sjukhus.

  • Publicerad 12:28, 6 mar 2019

Prover från marken vid en helikopterplatta vid Danderyds sjukhus, som togs för ett år sedan, visar på förhöjda halter av så kallade PFAS-ämnen. De är högfluorerade ämnen har skapats för att stöta bort fett, smuts och vatten.

Vissa sådana ämnen har i djurförsök visat sig ge negativa effekter på reproduktion, immunsystem, sköldkörtelhormoner och lever.

Andra är misstänkt cancerframkallande och finns med på EU:s lista över särskilt farliga ämnen. Vissa av dem har visat sig kunna lagras i kroppen och studier på PFOS och PFOA, två av de mer kända PFAS-ämnena, tyder på att en lång tids exponering kan påverka hälsan negativt. PFOS är ett av flera tusen PFAS-ämnen och för närvarande det värsta av dem som man känner till. Det är det enda PFAS-ämne som är förbjudet i EU.

Vid Danderyds sjukhus har brandskum som innehåller PFOS använts fram till och med år 2007.

I Mörbyviken, den del av Edsviken som ligger nära heliktopterplattan, överskreds riktvärdet för i samtliga analyserade prover.

Vissa provsvar visar att halterna ligger över riktväderna för vad som får finnas vid till exempel bostäder.

– Det är inte ett ämne som ska vara där. När man fått bättre koll på omfattningen ska man komma in med åtgärdsförslag för att skydda Edsviken, säger Ellinor Carlsson, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

Hon säger att det inte är farligt för människor att vara på platsen. Men när det gäller om det är säkert att bada i Mörbyviken, vid sjukhuset, finns det inga besked.

– Vi har inte gjort någon riskbedömning kring att bada där, det finns inga offentliga badplatser.

Kan det vara farligt att bada på andra platser i Edsviken?

– Jag kan inte svara på det ännu, men föroreningen bedöms vara lokal och bör inte påverka badvattenkvalitén i Edsviken, säger Ellinor Carlsson.

Undersökningen av vattnet ska utföras under 2019.

Vallentunagänget städar upp i skogen – från hästryggen

Nyheter Nytt initiativ ska inspirera fler att plocka skräp i naturen Du kanske har hört talas om fenomenet plogging – där löpare passar på att plocka skräp under sin runda? Nu har Karin Strandberg startat motionsformen Pick and ride i Vallentuna, där skräpplockning...fredag 24/5 16:36

14-åring rånades i Danderyd

Nyheter ✓Blev slagen ✓Tre gärningspersoner I onsdags ryckte polisen ut till Viktor Rydbergs väg i Danderyd, där en 14-årig flicka ska ha blivit rånad och slagen av tre gärningspersoner.fredag 24/5 13:40
Stockholm Direkt