Foto: Madeleine Adestedt

Förortsälgen skjuten: "Hade blivit katastrof om den kommit till Södermalm"

Flera höjde på ögonbrynen när det maffiga men malplacerade djuret gick runt i Årsta idag och samtalen till polisen och staden har rasslat in. Nu har älgen tvingats avlivas.

  • Publicerad 15:20, 20 apr 2017

Flera förtjusta Årstabor har idag vittnat om att de haft turen att träffa på den något malplacerade älgen i Årstaskogen och runt om. Staden och polisen har fått ta emot många samtal om att den förvirrade stackaren varit på väg ut på Essingeleden och Södra länken.

Strax innan fyra i eftermiddags tvingades stadens viltvårdare avliva älgen.

– Det fanns bara ett alternativ. Antingen hade den sprungit rakt ut i vägen eller så hade den simmat över Årstaviken till Tanto. Det hade varit katastrof om den hamnat på Söder. Vi kan inte ha älgar springande i innerstan, säger Tommy Tuvunger, viltvårdare på trafikkontoret.

Enligt Tommy Tuvunger var det inte ett alternativ att söva älgen för att kunna flytta den till en mer säker plats.

– Minuterna innan älgen somnar kan den ta sig för vad som helst. Man kan säga att den tappar sitt förstånd. Det är helt enkelt inte säkert att söva en älg i den här miljön, säger han.

LÄS ÄVEN: Arg älg jagade upp man i lyktstolpe

Det händer ett par gånger per år att älgar hamnar fel på det här sättet., säger Tommy Tuvunger. Just den här älgen har förmodligen vandrat in från Huddinge eftersom den sågs i Ormkärr/Hagsätra under gårdagen.

En av dem som fick se älgen under dagen var Henrik Nielsen som på sin morgonpromenad fick tillfälle att se sitt livs allra första älg.

– Först trodde jag att det var en häst, den kom bara gående rakt mot mig. Då stannade jag till och sen passerade den kanske tre meter ifrån mig. Det var nog en kalv för den var inte så stor, säger Henrik Nielsen.

Skogens konung verkar också ha tagit sig en liten morgonsimtur för enligt Henrik Nielsen var den lite blöt.

Såg sin första älg

Henrik Nielsen passade på att fota det vackra djuret innan den försvann upp mot husen.

–  Det var en väldigt fin syn. Det gjorde min dag bra, säger han.

Även Madeleine Adestedt från Årsta och hennes barn fick sig en skymt av älgen strax före klockan 08 i morse.

– Jag var på väg till förskolan med min son. Vi bor på Sköntorpsvägen och ned mot backen vid dansbanan så såg vi den här älgkalven. Det första man gör är att bara stanna upp och fascineras. Det var jättehärligt och lite lustigt. Och så var den lite blöt så den måste ha simmat någon gång på morgonen, säger hon.

Förtjust son

Även för Madeleine Adestedt var det första gången hon såg en älg i Årstaskogen och hennes femåriga son blev minst sagt förtjust.

– Han ville spontant gå fram och hälsa och sen började han sin dag på förskolan med att berätta om älgen han sett. Det var dagens händelse, säger Madeleiene Adestedt.

LÄS ÄVEN: Arg älg i Hägersten gör utfall mot barn vid förskola

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här är Stockholms största skulpturpark

Nyheter Konstchefens guide till Västertorps statyer Stockholms största offentliga skulpturpark är hela Västertorp. Det är 21 verk, utplacerade lite överallt på 1950-talet. Vi lät Mårten Castenfors, kulturförvaltningens big boss när det gäller konst,...söndag 27/5 8:30

Rappare hyllar sitt gamla Skarpnäck

Nyheter Hör låten av svensk hiphops första transperson Hon har kallats för svensk hiphops första transperson. Och hon vill krossa machoidealen med sin rap. Nu släpper Hökisbon Mandy Rich en låt som hyllar hennes barndoms förort: Skarpnäck, som det var...fredag 25/5 16:15