Yngre fans. Enligt Helena Kepinski har medelåldern sjunkit kraftigt i och med att nya modeller lanserats. Foto: Maja Brand

Försäljningen av Rolls-Royce rusar i Stockholm

Världens mest ansedda bilmärke har fått ett eget showroom på Östermalm. Och försäljningen har redan rusat. "Det är en livsstilsdetalj som personifierar köparen", säger Helena Kepiniski vid Rolls-Royce Motorcars i Stockholm.

  • Publicerad 11:32, 5 jan 2017

Rolls-Royce bilar är lika mytomspunna som lyxiga och anses bland många vara den ultimata statusmarkören.

Fram till nyligen har de varit relativt svårtillgängliga för svenska köpare och entusiaster, som tvingats vända sig till utländska handlare. Men sedan i höstas finns bilmärket i ett eget showroom på Birger Jarlsgatan.

LÄS ÄVEN Fightern: Om tio år åker jag Rolls-Royce med McGregor

Enligt företaget Callisma, som har agenturen, är intresset stort. Från juni till årsskiftet har sju Rolls-Royce-bilar sålts.

– Det kan ta cirka en månad från första mötet med en kund till det att man har bestämt vilken modell man vill ha. Tillvalen är oändliga och kunderna får tid att ändra sig när det dyker upp nya detaljer. Så det är en process. Jag skulle vilja likna det med att köpa en tavla, en Rembrandt som man är med och målar själv, säger Helena Kepinski, Brand Manager för Rolls-Royce Motorcars i Stockholm.

Blandade köpare

I lokalen på Östermalm står Rolls-Roycebilar uppställda på rad. Allt andas lyx.

Stämpeln att Rolls-Royce är en chaufförsbil har suddats bort och istället har det blivit en bil som ägarna själva vill köra.

”Otroligt blandat”

Samtidigt har medelåldern bland köparna sjunkit från 75 till 42 år och deras enda gemensamma nämnare i dag är pengar. Prislappen börjar på tre miljoner kronor och fortsätter snabbt uppåt.

Rolls-Royce nya och enda butik i Sverige på Birger Jarlsgatan. Foto: Maja Brand

Tillvalen är oändliga. Och kunderna tar tid på sig.

– Det är otroligt blandat vilka som köper en Rolls-Royce i dag. Av de jag har mött under den här tiden är det en ålderskillnad på mellan 25 och 50 år och de är alla framgångsrika inom sina områden, och är både kvinnor och män. Och skälen varierar lika mycket. Men det man kan säga är att alla har någon form av relation till märket och de flesta relaterar det till det bästa av det bästa, säger Helena Kepinski.

LÄS ÄVEN Denis Rudberg om sitt Östermalm: "Jag och Guillou behövs här"

Den svenska Rolls-Royce-agenturen i Stockholm är den första i norden. Showroomet på Birger Jarlsgatan ska täcka hela den skandinaviska och baltiska marknaden och är därför unik i sitt slag.

– Det har varit en lång process. Rolls-Royce och Calisma har tillsamman utvärderat den svenska marknaden i tre och ett halvt år och nu kommit fram till att den är mogen för en agentur. Och det är så klart något vi är väldigt glada för och vill förvalta, säger Helena Kepinski.

Stockholm är redo

Enligt henne är det främst Sveriges och Stockholms ekonomiska status som ligger till grund för beslutet.

– Vi är ett land som det går bra för och har ett stort utbud av allting. Därför ser Rolls-Royce det som ett naturligt steg att öppna här och att Sverige och Stockholm är redo för det, säger Helena Kepinski.

Unik. Världens mesta statusmarkör har fått ett skyltfönster i Stockholm. Det är sveriges, nordens och baltikums enda.