Försäljningsplanerna oroar föreningslivet

Hembygdsgården på Adelsö kan säljas. Ägaren Ekerö pastorat för samtal med en privat aktör. Nu oroas föreningen Värna Adelsö för konsekvenser för föreningslivet.

  • Publicerad 08:00, 13 apr 2019

Nyligen blev Ekerö pastorat, som sedan ett tiotal år äger Adelsö hembygdsgård, kontaktad av en privat aktör som intresserar sig för lokalen.

Den senaste tiden har samtal pågått om att intressenten kan komma att köpa loss lokalen där bland annat kyrkan har församlingsverksamhet.

– Vi har haft ett par samtal. Förutsättningarna är att det ska bli oförändrad tillgång i själva huset. Både för Adelsöborna, föreningarna på Adelsö och Svenska kyrkan på Adelsö, säger Sören Nordström, ordförande i kyrkorådet.

Han ser att det skulle kunna bli mer användning av huset med annan ägare.

– Ser man från kyrkans sida finns det mycket tid under veckorna för andras användning av huset. Dessutom är vår organisation och de som sköter fastigheterna på Ekerö. Det här är ett enstaka hus att äga och sköta på avstånd, och det är inget vi är bra på.

”Ett mindre företag”

Sören Nordström vill inte gå in på vem aktören som visat intresse är och något konkret bud finns i dagsläget inte.

– Det är ett mindre företag som inte är främmande i fastighetsbranschen. Bara att vi har börjat prata gör att vi tror att det skulle kunna vara ett alternativ, men vi är inte där än, säger han.  

Sören Nordström menar att kyrkan har ett intresse att vara kvar i lokalen.

– Vi skulle inte lämna huset om vi förlorade tillgången till det, säger han.

Möte i kyrkan

Planerna har skapat oro inom bland annat föreningen Värna Adelsö. På måndag har kyrkan bjudit in till ett möte med allmänheten för att samtala om frågan.

– Det här är centrum för föreningslivet och enda samlingslokalen som finns. Om kyrkan har svårt att driva det tror vi inte att någon privat kan göra business. Då är det inte konstigt att vi är oroliga, säger Lennart Rydberg, ordförande.

Han tycker inte att ett villkor för fortsatt användning är tillräckligt betryggande.

– Det går inte att trovärdigt skicka med villkor. Det är bara att sälja till tredje man så kan inte villkoret tvingas vidare, säger han.

Hoppas på uthyrning

Lennart Rydberg hoppas i stället att kyrkan behåller ägandet och hyr ut till en entreprenör som kan bedriva verksamhet på platsen.

Han har även synpunkter på hur informationen har varit i frågan och hade gärna sett en dialog tidigare.

Ett beslut om en eventuell fastighetsförsäljning tas av kyrkofullmäktige.

– Blir det något bör det bli före sommaren, säger Sören Nordström.

Trafikverket stäms på rekordsumma av italienskt företag

Nyheter Krävs på drygt 830 miljoner kronor: ”Det största skadeståndskrav vi någonsin fått” Trafikverket beslutade tidigare att bryta ett kontrakt med ett italienskt företag som arbetade med Förbifart Stockholm, som svarar med en stämningsansökan. Nu ska tvisten avgöras i italiensk domstol.torsdag 18/4 9:02

Ny aktör ska ansvara för väghållning i kommunen

Nyheter En ny entreprenör kommer nu att sköta om Mälaröarnas vägar. I höst tar Svevia över ansvaret de kommande åren.torsdag 18/4 6:30

Hon vill se vändpunkt i EU:s klimatpolitik

Nyheter Partiet vändpunkt vill vara just en vändpunkt för klimatpolitiken. Nu siktar Kerstin Annadotter i Kungsberga på EU-parlamentet.torsdag 18/4 1:15