Är tåget försenat? Då kan du ha rätt till ersättning. Foto: Sacharias Källdén

Försenad i snökaoset – så får du ersättning

De senaste dagarna har snökaoset ställt till med en hel del förseningar och inställda tåg. För stockholmare som drabbats finns det möjlighet att söka ersättning.

  • Publicerad 15:06, 1 mar 2018

Var tåget eller bussen mer än 20 minuter försenat? Då kan du vara berättigad till ersättning. Vid just 20 minuter går gränsen för både SL och SJ när det gäller att betala ut ersättning till resenärer som blivit försenade på grund av strulig tåg- eller busstrafik. Handläggningstiden är 1-14 dagar, säger Lovisa Åbom, kommunikatör på SL, som inte vet hur många ansökningar som kommit in de senaste dagarna.

– Men generellt blir det fler ärenden som hanteras av kundtjänst när det är stora störningar i trafiken, säger hon.

Du kan få ersättning även om förseningen beror på dåligt väder. Både SJ och SL uppger att de gör en individuell bedömning av varje ersättningsansökan.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Förseningsersättning från SL

Om du blir mer än 20 minuter försenad kan du få ersättning med upp till 1140 kronor för resa med taxi, egen bil eller SJ/annat trafikbolag. Om du inte begär ersättning för en alternativ resa, till exempel taxi, kan du få tillbaka en del av eller hela biljettpriset, beroende på hur mycket du blir försenad.

Förseningsersättningen gäller all SL-trafik i Stockholms län. Den gäller dessutom för pendeltågen som går över länsgränsen till Gnesta, Bålsta och Uppsala.

Du måste reklamera resan inom två månader för att kunna få ersättning. 

Läs mer och fyll i ansökan om ersättning här

Förseningsersättning från SJ

Detta gäller för tåg som kör kortare sträcka än 150 km:

Vid 20 minuters försening ersätts 50 % av biljettpriset.

Vid 40 minuters försening ersätts 75 % av biljettpriset.

Vid 60 minuters försening ersätts 100 % av biljettpriset

Om det finns risk att tåget du tänker resa med blir minst 20 minuter sent kan du använda ett annat färdmedel och få ersättning för det.

Läs vad som gäller för tåg som kör längre sträckor och fyll i ersättningsansökan här

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.