Ovisst. Ekerö bostäder har i flera år planerat nya hyresrätter på Adelsö. Men de planeras fortfarande. Foto: Daniel Cannervik

Försenade hyresrätter på Adelsö kanske byggs 2019

Förra året skulle ett 30-tal hyresrätter ha stått klara på Adelsö. Men inflyttningen är ännu långt borta – i värsta fall flera år.

  • Publicerad 10:07, 17 sep 2018

Om planen överklagas kan det ta ett par år till.

På Slagarvägen på Adelsö bor i dag tolv hushåll i sex parhus. Förra året skulle området ha utökats med ett 30-tal lägenheter. Men bygget är ännu bara i planeringsstadiet.

Det tidigare bygglovet drogs tillbaka då Ekerö bostäder inte var överens med kommunens tjänstemän, berättar Ingemar Hertz (M), ordförande i bolagets styrelse.

– Vi hade lite olika uppfattningar om hur vi kunde bygga husen. Vi ville ha hus med fyra lägenheter, men det ansågs vara flerbostadshus och planen var lite kryptisk kring det, det kunde tolkas som att det var olämpligt, säger han.

För dyrt

Även ett parallellt förslag fanns, med två lägenheter i varje hus, men det ansågs bli för dyrt.

– Vi ville heller inte driva det vidare utan att ha samförstånd med bostadsrättsföreningen, då det tidigare fanns ett motstånd från dem.

Ekerö bostäder begärde därefter att få göra om detaljplanen.

– Den görs om just nu och vi hoppas att den ska vara klar strax efter årsskiftet.

Fördröjningen har till och med fått den estländska byggentreprenören Astel oy att hoppa av uppdraget.

– De tycker att det tar för lång tid, så vi håller på att avsluta samarbetet med dem nu och kommer att göra en ny upphandling.

Från början skulle lägenheterna ha varit klara åtminstone i slutet av förra året. När kan de stå klara om allt går som det ska?

– Om vi har tur skulle vi kunna börja bygga under nästa år, men sedan tar det väl sju-åtta månader innan de första husen är klara. Men om planen överklagas kan det ta ett par år till.

Vilken typ av lägenheter kommer det att bli?

– Jag skulle tippa på att det blir mest tvåor och treor, men även några ettor och en och annan fyra. Men det beror lite på hur kön ser ut, vad folk önskar, säger Ingemar Hertz.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Niclas är din räddare på vägen

Nyheter Bilbärgaren Niclas Ljungfeldt är en hjälpande hand vid trafikolyckor. Men han möter även ovett. – Det finns en oförståelse, säger han.måndag 18/2 15:32