STUDIE. Forskare på Södertörns högskola har tittat på vikten av öppna mötesplatser för unga i ytterstadsområden, som Ungdomens hus i Fittja. De menar hänget på de platserna är viktigt för välmåendet. Foto: Arkivbild/Claudio Britos

Forskare: Häng är bra för ungas hälsa

Det är viktigt med häng. Det hävdar forskare på Södertörns högskola som är kritiska till stängningen av Botkyrkas mötesplatser för unga vuxna.

  • Publicerad 15:43, 14 jun 2019

– Det är viktigt med det informella umgänget, med hänget. Det har betydelse för vårt sociala kapital och för vårt välmående, säger Sara Ferlander som är docent i sociologi på Södertörns högskola.

Hon och en grupp forskare har tillsammans tittat på stadsutveckling i förorter och sett att just mötesplatser som kräver varken pengar eller organiserade aktivitet har ett särskilt värde. Särskilt för unga personer med resurssvaga föräldrar.

Schemalagda aktiviteter

De schemalagda aktiviteter som nu kommer ersätta mötesplatserna i Botkyrka täcker inte hela behovet, menar Sara Ferlander. Schemalagda aktiviteter är bra, men i områden där många bor trångt behövs det även platser där man kan träffa vänner utan att behöva delta i en organiserad aktivitet.

I en debattartikel i tidningen Samhällsbyggaren har Sara Ferlander och hennes kollegor skrivit om vikten av öppna mötesplatser för unga i ytterstadsområden.

"Många mötesplatser för ungdomar och unga vuxna arbetar, fritids- och ungdomsgårdar, arbetar med att skapa relationer och tillit till och mellan unga, att stärka dem och låta dem utveckla sina resurser – sin sociala kompetens och sitt sociala kapital. Det arbetssätt som är karaktäristiskt för öppna mötesplatser för unga har visat sig framgångsrikt när det gäller både att arbeta brottsförebyggande och att få unga till utbildning och sysselsättning", skriver de.

Uppmuntrar kommuner att driva mötesplatser

I debattartikeln uppmanar de kommuner att utveckla och driva dessa mötesplatser tillsammans med lokala aktörer och ortens unga medborgare, inte minst tjejer och unga kvinnor som ofta är osynliga i stadsutveckling och underrepresenterade på öppna mötesplatser.

Ebba Östlin (S) håller med om att det finns en poäng med offentliga platser där man inte behöver betala för att vara. Men dessa behöver inte vara mötesplatserna för unga vuxna.

– Platser där det bara är unga personer blir också öppna för andra krafter. Det vi har gjort kring torget i Fittja med ny konsthall och bibliotek är för att stärka de goda krafterna i området och där blandar vi åldersgrupper. Det är viktigt, säger hon.

Förlorar man inte det förtroende som byggts upp mellan personal och besökare när man stänger mötesplatserna istället för att utveckla dem?

– Vi valde att lägga om hela verksamheten, eftersom vi inte sett att verksamheten har svarat upp mot de uppdrag vi gett dem. Det fanns ett stort förtroendekapital men man kan fundera på vilket sätt och på vems villkor det förtroendet användes.

Pratade ni med med verksamheterna om problemen ni såg innan ni fattade beslut om stängning?

– Ja, det fördes en dialog. Och genom åren har vi många gånger pratat om vad som behövt ske i verksamheten. Det är få verksamheter som vi har gett så många tillfällen att svara upp mot det politiska uppdraget. Men så småningom måste man fatta ett beslut.

BESLUT. Kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) säger att det varit många samtal om vad som behövs göras med verksamheten på mötesplatserna för unga vuxna: "Men så småningom måste man fatta ett beslut". Foto: Petter Beckman