Foto: Andreas Enbuske & Agnes Stuber

Forskare om genusförskolorna på Södermalm: "Barnen blir friare"

En bil ses inte som en ”pojkleksak” och tjejer och killar är mer öppna för att leka med varandra på förskolor som jobbar med genuspedagogik. Det visar en ny studie av förskolor på Söder.

  • Publicerad 06:40, 12 jun 2017

Lotta Rajalin, förskolechef på Nicolaigården och Egalia. Foto: Agnes Stuber

Debatten har gått hög om hbtq-certifierade förskolor, som mötts av både fördomar och hot på grund av sitt arbete med genuspedagogik.

"Vi kallar oss absolut inte för ett hen-dagis"

Nu finns det för första gången en studie som analyserat hur pedagogiken påverkar barnen.

Det är flera forskare, bland annat från Uppsala universitet, som intervjuat 30 barn förskolorna Egalia och Nicolaigården på Södermalm och i Gamla stan, där personalen i många år arbetat med normmedveten pedagogik. Forskarna har också intervjuat 50 barn från tre kontrollförskolor i innerstan och jämfört resultaten.

"Mindre könsstereotypa"

Slutsats är att barnen på Egalia och Nicolaigården är mer intresserade av att leka med barn av det motsatta könet och att de har mindre könsstereotypa åsikter.

Ben Kenward, gästforskare vid Uppsala universitet och lektor vid Oxford Brookes University, ger två exempel på uppgifter som gavs till barnen.

– Vi visade barnen en bild på två barn de inte sett förut och frågade ”vem vill du leka med?”. Det vanligaste resultatet är att de allra flesta barn väljer ett barn med samma kön. Den tendensen minskade. Vi har också visat en bild med en pojke och flicka och en bild på en leksak, till exempel en bil, och frågat ”vem tror du leker med den här?”. Där brukar man få stereotypa svar men den tendensen minskade också, säger han.

Eftersom föräldrarna valt förskola har forskarna velat utesluta att det var skillnader i familjebakgrund som gav effekterna. Men även när de familjer som valt förskolan på grund av genuspedagogiken togs bort fanns skillnaderna kvar.

Lotta Rajalin, förskolechef på Egalia och Nicolaigården, tycker att studien är viktig och spännande men hon är inte överraskad av resultatet.

– Nej, vi har jobbat i så många år och själv sett att våra barn tenderar att slåss mindre och att de väljer aktiviteter friare utifrån det egna intresset. De spelar fotboll för att de vill, inte bara för att könskompisarna väljer det, säger hon.

Forskaren om fördomarna: "Propaganda"

En av de vanligaste fördomarna mot förskolorna som jobbar med genuspedagogerna är att förskolorna vill göra om pojkar till flickor och flickor till pojkar. Ren propaganda, slår Ben Kenward fast.

– Det är min objektiva bedömning. Det saknas det helt bevis för det. Resultatet visar att den här pedagogiken ger barnen fler utvecklingsmöjligheter och att barnen inte begränsar sig i valet av lekkamrater och val av aktiviteter. Vill man uppnå det så verkar det meningsfullt att använda den här pedagogiken, säger han.

Ben Kenward understryker dock att forskarna bara har intervjuat barnen, inte studerat hur de faktiskt beter sig i förskolan.

Fler förskolor på Söder hbt-certifieras

Kommunala förskolor ska ha genusperspektiv

I Södermalms stadsdelsområde finns det idag sex förskolor som är hbtq-certifierade. Hbt-certifieringen görs av RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter.

Fem kriterier ska uppfyllas som bland annat rör kunskapsnivån hos de anställda, att man ska ha ett aktivt arbete för att skapa en öppen och inkluderande arbetsmiljö och ha ett välkomnande och respektfullt bemötande.

Sen den rödgrönrosa majoriteten tog över styret av stadsdelen ska också alla kommunala förskolor ha ett "genus och normkritiskt förhållningssätt" och förskolans arbete ska utgå från ett medvetet genus- och likabehandlingsperspektiv.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.