Anna Gavanas är dj:n som skapar elektromusik på nätterna –och forskar inom socialantropologi mellan nio och fem. Foto: Karin Nilsson

Forskning, framsteg och elektro

På dagarna forskar hon i strikt universitetsmiljö. All annan tid har Söderbon Anna Gavanas elektronisk musik i tankarna.

  • Publicerad 09:55, 19 apr 2013

Året var 2001 och Anna Gavanas bodde i New York och jobbade som forskare. På kort tid inträffade två händelser som fick henne att byta perspektiv. World Trade Center attackerades och under samma period gick Annas bror bort hemma i Sverige. Kaoset som pågick både inom och omkring Anna fick henne att förstå att livet är kort och skört. Det drev henne till att ställa om fokus i tillvaron.
− Jag fick en livskris och gick till grunden med vad det var jag egentligen ville göra med mitt liv. Forskningen har stor betydelse, men jag har i hela mitt liv hållit på med musik. Det var det jag ville göra och då började jag engagera mig i dj-kulturen, säger Anna Gavanas.

Gör det själv-kultur
Under Annas fem år i USA levde hon ett slags dubbelliv. På dagarna forskade hon inom faderskapspolitik och mansrörelsen i USA. På nätterna var hon dj på stadens klubbar där hon spelade vinylskivor med techno och industrimusik. Ganska snart efter hennes livskris bestämde hon sig för att flytta från USA och efter ett par år i Storbritannien landade hon till slut hemma i Sverige.
År 2008 kände Anna Gavanas att den naturliga utvecklingen var att kliva ut från dj-båset och i stället göra egen musik. Den klassiska musikerskolningen har Anna aldrig fått men heller aldrig saknat. Många års erfarenhet av dj-yrket lärde henne att behärska musik och musikaliska instrument. Något hon däremot saknade och längtade efter var nya musikaliska upplevelser, efter något hon aldrig hade hört förut. Så hon tog saken i egna händer och gjorde en EP, som släpptes i slutet av mars. Arbetet med EP:n tog ett år och den fick namnet ”Vicious Vibrations”.
− Precis som inom klubbkulturen lär man sig allt genom att göra det – trial and error. Jag har komponerat takter, spelat in olika melodier och försökt hitta mitt sound. Jag har kokat ihop influenser från dancehall, dub och reggae, säger Anna Gavanas.

Jamaicanska influenser

Även den jamaicanska sound system-kulturen har varit en betydelsefull influens. Attityden inom sound system-kulturen var att man gjorde allt själv och där bristen på resurser vägdes upp av uppfinningsrikedom. En kamp som Anna känner väl igen sig i.
− Allt jag har, har jag skapat själv. Man får vara på, själv göra fotarbetet och se till att man får göra det man vill. Det är därför jag har lyckats göra saker som både forskare, dj och musiker. Det gäller att stövla på, ha idéer och hitta på något att göra av dem och hitta vägar att förverkliga det tillsammans med andra.
Till skillnad från hennes forskarvardag där text är grunden till allt jobb är Annas musik instrumental utan sång, med ord endast som effektljud.
− När jag forskar och skriver om saker och ting så jobbar jag med text och begrepp för att få fram vissa poänger. Men i musikproduktion är rytmerna, basslingorna och texturen i form av melodier som är grundstommen. Jag vill uttrycka någonting med min musik och det kan handla om att få fram ett visst sinnesläge, skapa en kollektiv upplevelse på dansgolvet, öppna upp folks tankevärld. Jag har idéer med allting jag gör, men det är väldigt öppet för hur folk uppfattar min musik.

Fakta

Klarar sig inte utan Alphaville
Namn: Anna ”Gavana” Gavanas.
Bor: Hornstull.
Ålder: 41 år.
Familj: Sambo.
Gör: Musiker, socialantropolog och skribent.
Aktuell med: EP:n ”Vicious Vibrations” kom ut i slutet på mars. Nästa EP i samma led heter ”Culture Vulture” och kommer ut i maj.
För att koppla av: ”Musiken är avkopplingen till det jag gör som forskare, ett sätt att hantera både glädje och sorg. Annars tycker jag mycket om att simma och har varit med i ett vattenpololag.”
Tre skivor Anna inte skulle klara sig utan: Cow Cow Davenport – ”Alabama Strut”, Mad Professor – ”A Caribbean Taste Of Technology”, Alphaville – ”Forever Young”.

Annas tre Söderfavoriter

Långholmen – På somrarna tar Anna med sig bärbar skivspelare och hänger och spelar musik vid vattnet.
Årstabron – Den tilltalar Anna med sin rustika estetik och de många minnena hon har från att ha cyklat hem över den på somrarna. 
Mickes skivaffär – När som helst på kvällen kan Anna gå ner till Mickes och handla en ny jazzskiva.