Kränkande klipp. Den påstådda kortningen av luggen ska enligt anmälan ha ägt rum i november. Foto: Johann Helgason/Mostphotos

Förskola anmäld för kränkande hårklippning

Skolinspektionen och Barn- och elevombudet har fått in en anmälan om kränkande behandling på en förskola i Skarpnäcks stadsdel. Enligt anmälarna ska deras ettåriga dotter ha fått luggen klippt mot sin vilja.

  • Publicerad 13:15, 20 jan 2020

Den påstådda klippningen ska ha ägt rum någon gång vecka 45. Enligt föräldrarna ska flickan ha fått luggen klippt cirka fem centimeter.

"P.g.a. att den är väldigt rakt klippt så vet vi att det är en vuxen, pedagog eller lärarstudent (...) som gjort detta. Vi anser att detta är en kränkande särbehandling av vår dotter, då hennes fysiska utseende har ändrats mot hennes och föräldrarnas vilja", skriver de.

Vidare anser föräldrarna att förskolan brustit i tillsynen. De är missnöjda med hur rektorerna hanterat ärendet, och säger sig uppleva en "förtroendekris".

"Vi anser att första mötet kom alldeles för sent, då har vår dotter gått ytterligare en vecka i deras verksamhet", står det i anmälan.

Förskolan: Ett mysterium

Kommunen har fått i uppdrag att reda ut vad som hänt och vilka åtgärder som vidtagits. På stadsdelen säger man att all personal intervjuats och incidenten beskrivs som ett "mysterium".

– Det är ingen som säger att de har klippt, säger Jan-Eric Johansson, förskolechef i Skarpnäck.

Johansson säger att den aktuella förskolan under hans fem år i yrket aldrig fällts för kränkande behandling, och att han har förtroende för personalen. Någon teori om hur flickans lugg kunnat krympa en halv decimeter har han däremot inte.

– Uppfattningen är att alla varit väldigt frågande inför det här eftersom det absolut inte ingår i våra uppgifter, säger Johansson.