SYSKON. Mohammud Dirir hade tagit med sig sonen Yahya och dottern Hayat. Foto: Leif Oldenburg

Förskola i Rinkeby – bara för papporna

Det skulle kunna vara en vanlig lördag förmiddag på öppna förskolan i Rinkeby. Men den här förmiddagen är annorlunda. På lördagar är förskolan i Familjehuset bara öppen för pappor.

  • Publicerad 14:45, 14 sep 2018

Jag vill stärka banden till mina barn och det här är ett jättebra sätt.

I ett hörn leker Mohammud Dirir med sin son Yahya, fyra år, och dottern Hayat, fem år. Han är skild från barnens mamma men träffar Yahya och Hayat på helgerna.

– Vi brukar kolla barnprogram på morgonen, sedan går vi till lekparken. Ibland åker vi till Leklandet, berättar han.

Han uppskattar att papporna har fått egna timmar på förskolan.

– Ibland kan det vara svårt att vara ensam förälder. Då är det bra att gå hit och träffa andra pappor. Man lär känna varandra, får nya vänner och kanske lite goda råd. Jag kommer tillbaka, helt klart.

PAPPATID. Den här lördagen fick Marwa följa med pappa Akrem Abdu till öppna förskolan. Nästa gång är det lillebror Elias tur. Foto: Leif Oldenburg

Flera pappor har tagit kontakt med förvaltningen och efterfrågat egentid med sina barn på öppna förskolan. Göran Dannerup, familjerättssekreterare i Rinkeby-Kista, har också uppmärksammat problemet.

– Jag såg behovet av den här typen av verksamhet i mitt jobb. Många separerade pappor har svårt att ta hand om sina barn. De kanske bor trångt som inneboende. Vissa saknar till och med en riktig bostad. Då blir det lätt ett kort helgbesök på McDonald´s och sedan tillbaka med barnen till mamman igen.

Även pappor som bor ihop med sina barn är välkomna.

– Pappor kanske inte alltid har en lika självklar relation till sina barn som mammorna. Ett jämställt föräldraskap är bra för relationen, säger Göran Dannerup.

I slutet av augusti drog verksamheten igång i Familjehuset i Rinkeby centrum. Den riktar sig till alla pappor med barn i förskoleåldern.

– Efterhand kommer vi ta reda på vad papporna vill ha. Vi planerar föreläsningar från exempelvis barnavårdscentralen och kostrådgivare, säger Annika Björklund, chef för förskoleverksamheten i Rinkeby-Kista.

PAUS. Mohammud Dirir och Akrem Abdu samtalar med Ali Mohamoud som jobbar på förskolan. Under tiden tar Gittan Jangenteg, även hon anställd, hand om om barnen. Foto: Leif Oldenburg

Akrem Abdu från Kista har tagit med sig dottern Marwa, två och ett halvt år, till Familjehuset.

Han hörde talas om att verksamheten skulle dra igång genom Facebookgruppen ”Pappor i Järva”.

Akrem Abdu bor ihop med barnens mamma men uppskattar att få umgås med sina barn på egen hand. Sonen Elias, ett år, har fått stanna hemma hos mamma.

– Hemma kan barnen vara lite svartsjuka på varandra. Både Marwa och Elias vill ha pappas uppmärksamhet. Så i dag är det bara Marwa och jag. Nästa lördag är det Elias tur. Jag vill stärka banden till mina barn och det här är ett jättebra sätt. Det är inte alldeles självklart att pappor träffas så här, säger han.

Under hösten, förmodligen redan under oktober, kommer förvaltningen starta en särskild pappagrupp. Då får barnen stanna hemma.

– Det blir en öppen grupp, alla pappor är välkomna. Men det är bra om vi når ut till förstagångspapporna. Det är inte alltid så lätt att vara pappa, säger Göran Dannerup.

LEK. Hassan med barnen Asinad och Kamil Foto: Leif Oldenburg

MER Verksamheten

Lördagar mellan 10 och 14 är det pappornas timmar på öppna förskolan i Familjehuset, Skårbygränd 1.

Det finns en mikro för den som vill ta med sig egen lunch.

Verksamheten pågår till och med december. Därefter ska den utvärderas.