Granskas. Skolinspektionen har tagit emot flera anmälningar mot en förskola i Skarpnäcks stadsdelsförvaltning. Foto: Nira Rodriguez Molin

Förskola i Bagarmossen anmäld av föräldrar

Barn som rymmer, skadas och får frätskador från avföring: Skolinspektionen ska granska en förskola i Bagarmossen. "Barn har försvunnit men det är ingen katastrof", säger chefen.

  • Publicerad 15:17, 7 dec 2018

Ett barn ska ha skadats så allvarligt att sjukvård krävts. Flera ska ha rymt och tagit sig ut på gatan. Barn påstås få skador då de går omkring med kiss och bajs i byxorna. De minsta ungarna ska ha lämnats ensamma på gården. Och främlingar ska helt obehindrat kunnat kontakta barnen från andra sidan grinden.

Det är en diger lista på försummelser som ryms i anmälningarna från föräldrar som har sina barn på förskolan Såpbubblan i Bagarmossen. Det gäller personalbrist, bristande koll och dålig pedagogik, och nu vill Skolinspektionen skyndsamt få svar på hur det blev så här.

Jan-Eric Johansson är chef för förskolorna i Skarpnäcks stadsdelsområde. Han är väl införstådd med problemen på Såpbubblan, och säger att de redan arbetar hårt med att komma tillrätta med dem.

– Såpbubblan har under lång tid haft hög personalomsättning och stort antal sjukskrivningar. Det har gjort att vi inte nått upp till en bra nivå på verksamheten. Därför tillsatte jag en ny chef där i augusti som genast började strama upp förskolan, säger Jan-Eric Johansson.

Barnskötare omplacerades

I den processen ska chefen ha omplacerat en barnskötare för att istället ta in en pedagog, något som upprört många föräldrar. Som då anmält gamla försyndelser, enligt Jan-Eric Johansson.

– Barn har försvunnit och vi har haft sämre uppsikt, men sådan usel verksamhet tycker jag inte att vi haft. Jag förstår att folk är upprörda men det är ingen katastrof. Och vi ser redan skillnad på verksamheten sedan den nya chefen började, säger Johansson, som ska svara Skolinspektionen senast nästa vecka.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Protester mot nedskärningar i Peters Park

Nyheter ✓Parklekar står utan personal ✓"Man tummar inte på barnens pengar" Parklekarna i Skarpnäcks stadsdel står sedan 15 februari utan personal. Men frågan fortsätter beröra. Nu har turen kommit till Peters park i Björkhagen där ett gäng politiskt engagerade föräldrar i...onsdag 20/2 11:52