Förskola. Byggstart för nya förskolan på Hagelstavägen var i april 2019, och så här är det tänkt att den ska se ut när den är klar. Foto: Sisab/Niras arkitekter

Förskola i Mariehäll flyttar till nybyggd lokal

I höst kommer förskolan Tappvägen i Mariehäll att stänga. Alla barn och pedagoger flyttar istället till den nya förskolan på Hagelstavägen.

  • Publicerad 16:55, 13 feb 2020

Redan i december 2017 beslutade Brommas politiker om att en ny förskola skulle byggas på Hagelstavägen i Mariehäll. Trots det var det först i våras som första spadtaget kunde tas.

Se bilderna: Ett steg närmare ny förskola i Mariehäll

Anledningen var att planförslaget fick göras om, från åtta avdelningar till sex. Förskolan är en så kallad Framtidens förskola, vilket innebär att den byggs utifrån redan påbörjade ritningar. Tanken är att det ska göra att bygget går snabbare och kostar mindre.

– I inledningsskedet är det alltid svårt att fylla upp med en gång, men tanken är att den ska rymma 108 barn, säger Susanne Karlsdotter, avdelningschef för förskolor i Bromma.

Förskolan Hagelstavägen 24 är tänkt att stå klar höstterminen, och i samband med det kommer förskolan Tappvägen 23, som huserar i Mariehällsskolans lokaler, att stänga. De 56 barn som går på förskolan kommer istället att flytta in i den nya förskolan på Hagelstavägen.

Den nya förskolan kommer att rymma dubbelt så många barn som Tappvägen.

Gamla lokaler blir klassrum

När flytten är gjord ska Mariehällsskolan använda de tomma lokalerna istället som klassrum. Däremot finns det i nuläget inga planer på att utöka antalet elevplatser.

– Toaletter är nu anpassade för förskolebarn, skötrum ska tas bort, väggar ska flyttas för att möjliggöra klassrum istället för mindre grupprum, osv. Först då detta är färdigställt kommer skolan att ta lokalerna i anspråk, skriver Mariehällsskolans rektor Elisabeth Österman i ett mejl.

Syskonförtur prioriteras

Förskolekön till Tappvägen stänger den 28 februari, men kön till Hagelstavägen öppnar den 2 mars.

Inga gamla ködatum flyttas med, utan det blir en ny kö till Hagelstavägen.

Däremot prioriteras syskonförtur, så det barn som har syskon på Tappvägen har syskonförtur till en plats på Hagelstavägen.

Visa merVisa mindre