Kan stänga. Barngruppen på Kornvägens förskola får flytta till andra förskolor i området, om beslutet om att stänga den klubbas. Foto: Privat

Förskola i Stocksund kan stängas

Kornvägens förskola i Stocksund kan behöva stänga. Anledningen är kommunens besparingskrav och att endast 40 av förskolans 74 platser idag är fyllda. Nu protesterar föräldrar till barn på förskolan mot planerna.

  • Publicerad 09:07, 9 okt 2019

I tjänstemännens förslag till besparingar ingår nedläggning av Kornvägens förskola. Förskolan har plats för 74 barn men i dag går 40 barn där, enligt förskolechef Lena Wallin.

– Barnen skulle ges förtur till andra förskolor i kommunen vid en eventuell nedläggning. Personalen skulle vid en eventuell nedläggning erbjudas anställning på andra förskolor i kommunen, alltså inga uppsägningar, skriver Lena Wallin i ett mejl till DanderydDirekt.

Ulla Hurtig Nielsen (M), ordförande i produktionsutskottet, berättar att Kornvägen tidigare fått bidrag från utbildningsförvaltningen för de tomma platserna, men sedan i somras får man inte det.

Igår, tisdag hölls ett informationsmöte för föräldrar till barn på förskolan. Annika Hesselman har två barn som går på Kornvägen och hon är kritisk till förslaget.

– Det finns inte platser så att det räcker i Stocksund, så vi kommer antagligen att hamna på andra sidan motorvägen. Då måste man ta bilen, och det vill man ju undvika av miljöskäl, säger Annika Hesselman.

Hon berättar att föräldrarna planerar att demonstrera utanför slottet när det är kommunfullmäktige den 14 oktober. För att få tyngd i sina argument har man tagit fram siffror som enligt Annika Hesselman visar att man inte alls kommer att tjäna pengar på att stänga förskolan.

– Och statistik visar att Stocksund kommer att ha ett underskott på 39 förskoleplatser år 2025 om man lägger ner Kornvägen, säger Annika Hesselman.

Enligt Ulla Hurtig Nielsen (M) ska politikerna nu fundera ett varv till innan man fattar beslut.

– Vi måste kunna motivera det till kommunstyrelsen om vi ska ha en förskola som går flera miljoner back. Dessutom behöver den renoveras, det är inte bra för barn att vara i lokaler som är så dåligt underhållna. Men vi ska lyssna till föräldrarna och eftersom vi redan minskat med två förskolor i Djursholm i år måste vi ta oss en allvarlig funderare på om detta är ett bra och riktigt beslut, säger hon.

Beslut fattas av produktionsutskottet den 12 november.

Stockholm Direkt