Förskola i Valla rivs – ny byggs på Årstafältet

Staden måste flytta en hel förskola i Valla för att kunna påbörja bygget av nya Årstafältet. Platsen man tänkt sig är ute på fältet.

  • Publicerad 17:00, 1 feb 2016

Nästa år ska nya Årstafältet börja byggas. Men det är bara ett problem. Markarbeten, byggtrafik och nya ledningar ska dras fram precis på den plats där förskolan Årstaängen ligger, på Sandfjärdsgatan 12.   

Det betyder att förskolan måste rivas. Stadens plan är därför att flytta de cirka 80 barn som går där till en helt ny plats på Årstafältet. Idén är att bygga en förskola i höjd med Valla torg, en bit in på fältet. Sisab ska bygga en grundskola där på sikt, men inte förrän tidigast år 2023.

– Det innebär att den nya, temporära förskolan kan stå där i åtta-tio år. Efter det flyttar barnen till en permanent förskola i det nya området på Årstafältet, säger Tobias Kindblom, utredare på Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsförvaltning.

Flytt om ett år

Förskolan Årstaängen har fem avdelningar och planen är att flytten ska vara avklarad till våren 2017.

– Vi jobbar kvar så länge som det är sagt och förbereder oss för en flytt när det är dags. Vi är glada över att få flytta till helt nya lokaler om det nu ska bli en byggarbetsplats i området, säger förskolechefen Ulla Almegård.      

Hus i vinkel

Nästa vecka fattar stadsdelsnämnden beslut om att låta Sisab börja projektera den nya förskolan. Huset byggs i vinkel och får en tillfällig infartsväg från gamla Årstalänken för leveranser och föräldrar som ska hämta och lämna barn.

– Det är den enda plats vi hittar som kan fungera, och det blir inte så långt från där de går idag. Det är också nära Valla torg, dit det går tåg och bussar. Förskolan får en stor gård, vi räknar på cirka 25 kvadratmeter per barn, säger Tobias Kindblom.

Bullerplank och planteringar kommer att uppföras som ett skydd mot byggarbetsplatsen som hamnar bredvid förskolan, enligt Tobias Kindblom.

Första etappen av Årstafältet innehåller 1 000 nya lägenheter fördelat på tio kvarter. Byggstarten är beräknad till sommaren 2017.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Rappare hyllar sitt gamla Skarpnäck

Nyheter Hör låten av svensk hiphops första transperson Hon har kallats för svensk hiphops första transperson. Och hon vill krossa machoidealen med sin rap. Nu släpper Hökisbon Mandy Rich en låt som hyllar hennes barndoms förort: Skarpnäck, som det var...fredag 25/5 16:15

Amfiteater i Söderort ska rustas för miljoner

Nyheter Ska bli stadspark Den bortglömda Teaterparken i Hägersten ska rustas och lyftas och bli stadspark.fredag 25/5 13:36