GRANNAR. Ett äldreboende och en förskola planeras bredvid varandra i Smedbyskogen i Upplands Väsby. Foto: Mostphotos

Förskola och äldreboende blir grannar i Smedby

En förskola och ett äldreboende – bredvid varandra. Ett nybildat fastighetsbolag har köpt mark vid Smedbyskogen för att testa ett koncept som är helt nytt i Väsby.

  • Publicerad 13:29, 4 sep 2019

Det är ett spännande koncept, även om vi inte själva har testat det.

Marken, som ligger söder om Väsby Centrum, har fastighetsbolaget Sehlhall köpt av Svenska kyrkan och en privat markägare.

Tanken är att bygga ett modernt äldreboende på 40 lägenheter och en förskola med fem avdelningar, med runt 100 platser totalt. Den totala byggnadsvolymen uppgår till 4 300 kvadratmeter. Fastigheterna beräknas vara klara till 2021.

Nytt koncept i Väsby

– Förskola och äldreboende intill varandra finns inte i Väsby. Det är ett spännande koncept, även om vi inte själva har testat det, säger Björn Sundberg, fastighetsstrateg på Upplands Väsby kommun.

Han berättar att kommunen ständigt letar efter möjligheten till fler förskolor och välkomnar fastighetsbolagets byggplaner.

– Vi har en förskola i det området i vår lokalförsörjningsplan, säger han.

Många vill driva äldreboende

Vad gäller äldreboenden är det många intressenter som hör av sig och vill bygga och driva dem i Upplands Väsby kommun, enligt Björn Sundberg.

Fastighetsbolaget skriver att projektet möjliggör för dem att "ytterligare förstärka landets sociala infrastruktur”".

– Forskningen och empirin ger en samstämmig bild; äldre som vistas nära barn håller sig friskare, mår bättre psykiskt och blir mer sociala sinsemellan. Även barn mår bra av att se, möta och interagera med äldre, säger Dan T Sehlberg, vd och koncernchef för Sehlhall Fastigheter, i ett pressmeddelande.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Agnetha i Carlslund tänker redan på julen

Nyheter Hjälper familjer som inte har råd med klappar och mat Sommaren har precis tagit slut, men Agnetha Olofsson i Carlslund tänker redan på julen. För sjunde året i rad hjälper hon familjer som har det ekonomiskt tufft med klappar och julmat.söndag 15/9 7:15

En anhållen efter skottlossning i Apoteksskogen

Nyheter Flera personer larmade polisen på lördagsmorgonen En man är anhållen misstänkt för vapenbrott efter skottlossningen på lördagsmorgonen i Apoteksskogen i Upplands Väsby.lördag 14/9 16:55
Stockholm Direkt