GRANNAR. Ett äldreboende och en förskola planeras bredvid varandra i Smedbyskogen i Upplands Väsby. Foto: Mostphotos

Förskola och äldreboende blir grannar i Smedby

En förskola och ett äldreboende – bredvid varandra. Ett nybildat fastighetsbolag har köpt mark vid Smedbyskogen för att testa ett koncept som är helt nytt i Väsby.

  • Publicerad 13:29, 4 sep 2019

Det är ett spännande koncept, även om vi inte själva har testat det.

Marken, som ligger söder om Väsby Centrum, har fastighetsbolaget Sehlhall köpt av Svenska kyrkan och en privat markägare.

Tanken är att bygga ett modernt äldreboende på 40 lägenheter och en förskola med fem avdelningar, med runt 100 platser totalt. Den totala byggnadsvolymen uppgår till 4 300 kvadratmeter. Fastigheterna beräknas vara klara till 2021.

Nytt koncept i Väsby

– Förskola och äldreboende intill varandra finns inte i Väsby. Det är ett spännande koncept, även om vi inte själva har testat det, säger Björn Sundberg, fastighetsstrateg på Upplands Väsby kommun.

Han berättar att kommunen ständigt letar efter möjligheten till fler förskolor och välkomnar fastighetsbolagets byggplaner.

– Vi har en förskola i det området i vår lokalförsörjningsplan, säger han.

Många vill driva äldreboende

Vad gäller äldreboenden är det många intressenter som hör av sig och vill bygga och driva dem i Upplands Väsby kommun, enligt Björn Sundberg.

Fastighetsbolaget skriver att projektet möjliggör för dem att "ytterligare förstärka landets sociala infrastruktur”".

– Forskningen och empirin ger en samstämmig bild; äldre som vistas nära barn håller sig friskare, mår bättre psykiskt och blir mer sociala sinsemellan. Även barn mår bra av att se, möta och interagera med äldre, säger Dan T Sehlberg, vd och koncernchef för Sehlhall Fastigheter, i ett pressmeddelande.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Här öppnar Norrort första gamingcenter

Nyheter "Du lämnar frugan eller mannen när du shoppar" I veckan öppnar det första gamingcentret i Norrort. Med plats i Täby centrum hoppas ägarna kunna locka ännu fler till spelvärlden.måndag 20/1 17:02

Två av tre scoutkårer i Väsby utan fungerande lokal

Nyheter "Vi behöver längre arrendeavtal för att våga bygga" Två av Väsbys tre scoutkårer saknar fungerande lokal. En stuga brann ner i somras och en lokal är "iskall" på vintern. Nu väntar scouterna på besked från kommunen om framtiden.måndag 20/1 12:00

Väsbys energi tröt i Piteå

Nyheter Tappade 3–1 till förlust i sudden death Väsby Hockey dukade för tre poäng i söndagens bortamatch mot Piteå, i motsats till dagen innan blev dock tredje perioden den tyngsta. Piteå HC vände och vann i sudden death, 4–3.söndag 19/1 19:10
Stockholm Direkt