Satsningar. Förskola och äldrevård får mycket pengar i Alliansens nya budgetförslag. Foto: Mikael Andersson/Mostphotos

Förskola och vård i fokus i Täbys nya budget

Höjd förskolepeng och mer pengar till vård- och omsorgsboende. Det vill Alliansen i Täby se, enligt deras budgetförslag för 2020.

  • Publicerad 16:38, 4 nov 2019

Nu har ett förslag till nästa års budget tagits fram av Allianspartierna i Täby kommun.

Främst väljer kommunen att satsa på skola och äldreomsorg. Bland annat så kommer förskolepengen att höjas med 1,5 procent, vilket betyder en summa på totalt sex miljoner kronor.

– Vi såg ett behov av att höja pengen och vi vill göra den satsningen. Överlag har vi fokuserat på kvalitetsförbättring, säger Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Mer pengar till äldre

Vård- och omsorgsboende för äldre föreslås få ytterligare 11,1 miljoner kronor, alltså en höjning med 3,4 procent. I praktiken innebär det att utförare får 65 kronor mer per dygn.

– Vi vill att våra äldre ska ha en god och bra omsorg och vi har sett att det krävt en höjning för att upprätthålla den kvalité i vi har, säger Erik Andersson.

På grund av att regeringen har ändrat om det kommunala utjämningssystemet så kommer Täby betala 18 miljoner kronor mer i utjämningsskatt 2020, jämfört med tidigare.

– Det är väldigt ovanligt att det slår igenom så här sent. Men i grunden har vi en stabil ekonomi så vi har kunnat parera detta. Men det är synd att detta drabbar Täby så hårt, med de pengarna hade vi kunnat satsa på annat, säger Erik Andersson.

Skatten oförändrad

Trots höjningen blir kommunalskatten för Täbyborna oförändrad och man räknar med ett överskott i budgeten på 40 miljoner kronor.

Resultatmålet för Täby, alltså målet för vilket överskott kommunen ska gå med, har dock varit på 80 miljoner kronor, motsvarande två procent av årets skatteintäkter. Men kommunen kommer inte att nå det målet. Därför har man sänkt resultatmålet till 40 miljoner kronor.

Överskotten är tänkta att användas för att helt eller delvis betala kommande investeringar. Enligt budgetförslaget 2020 kan överskottet komma att användas till skollokaler.

På grund av den osäkra bostadsmarknaden så kan dessutom de intäkter som man räknar med från markförsäljning komma senare än man planerat för i budgeten.

Är ni oroliga för hur det kan slå mot ekonomin?

– Vi kan aldrig veta hur bostadsmarknaden ser ut, men vi är inte oroliga då vi vet att folkmängden kommer öka i kommunen, säger Erik Andersson.

25 november beslutar Täbys politiker om budgeten för 2020.

Andra satsningar i budgeten:

Den nya kulturskolan Ung kultur ska få 3 miljoner kronor.

För att höja andelen nior som går ut med godkända resultat så införs en kvalitetspeng inom grundskolan. Detta beräknas kosta 5 miljoner kronor.

Det kommunala bostadstillägget för unga ska höjas.

Kommunen ska införa åtgärder i sin politik och planering som ska verka mot klimatförändringar, i enighet med Agenda 2030, och ta sitt ansvar när det gäller miljö- och klimatarbete.

En handlingsplan med 29 punkter ska genomföras för att skapa fler arbetsplatser och förbättra företagsklimatet.


 

Yoga i Mariannes mongoltält ska ge hundarna nya krafter

Nyheter Stämning. ”Det är som en annan värld när man kommer in” Tillsammans med sin brevbärare har Marianne Nordahl byggt upp ett nomadtält från Mongoliet i utkanten av Vallentuna. Här håller hon kurser i hundyoga för alla som är intresserade.fredag 3/4 16:51

Tomas gjorde en bucketlist – och blev svensk "på riktigt"

Nyheter ✔Fjällvandra ✔Midnattssol ✔Bada isvak ✔Se på ishockey För ett år sedan tog engelsmannen Tomas Spragg Nilsson på sig uppdraget att uppleva så mycket svenskt som möjligt innan han fick sitt medborgarskap. Snart släpper han en bok om sina upplevelser.fredag 3/4 16:00