Drabbad. Gustaf Fellenius med barnen Kerstin och Viggo är en av familjerna som måste flytta. Foto: Eva Tonström

Förskola på Årstafältet evakueras

Nu är det klart att förskolebarnen på Årstafältet ska få flytta därifrån. I mars går flyttlasset för 100 barn och deras pedagoger.

  • Publicerad 16:23, 22 jan 2019

Tidningen berättade i höstas att bygget på Årstafältet kryper allt närmare förskolan som ligger på fältet, förskolan Årstaängen.

Stadens entreprenörer på fältet jobbar med så kallad släckt kalk, ett hälsofarligt ämne som är frätande, och i februari kommer de att behöva spränga i närheten av förskolan.

100 barn

Nu har stadsdelen beslutat att evakuera de 100 barn som går på förskolan. Barn och pedagoger kommer istället att flytta till två befintliga förskolor i Årsta, Valrossen på Svärdlångsvägen 25 B och Humlan på Svärdlångsvägen 18.

– Vi kommer att försöka behålla avdelningarna intakta och senast nästa vecka kommer information att gå ut till vårdnadshavarna, säger Calle Hedrén, kommunikationsstrateg på Enskede-Årsta-Vantör stadsdel.

Flytten ska ske någon gång i mars månad. De två förskolorna på Svärdlångsvägen används idag av barn som väntar på att deras förskolor ska renoveras klart, men de ska ha flyttat därifrån till vecka 12, då Valla-barnen ska in.  

Flyttar till nybyggd förskola

Planen är sedan att Årstaängsbarnen ska flytta till den nybyggda förskolan på Rämensvägen, intill tvärbanespåret vid station Årstafältet, på Årstasidan. Den ska stå klar i höst. Där får de vara så länge det behövs, enligt stadsdelen.

Men förskolehuset på Årstafältet kommer att stå kvar.

– Ja vi river det inte, eftersom vi kommer att behöva använda det för förskoleverksamhet igen framöver. Men när det blir kan jag inte säga, säger Calle Hedrén.

Gustaf Fellenius har barnen Kerstin och Viggo på Årstaängen. Han undrar varför staden inte planerat lite mer långsiktigt.

– Vi har stort förtroende för personalen här och barnen trivs så det viktigaste är att de följer med till nya stället. Vi har redan flyttat en gång från den förskola som revs, så det här blir tredje gången. Det blir lite meckigt för oss och för barnen, men jag vet att många föräldrar är oroliga för det här med bygget. Frågan vi ställer oss är varför man inte tänkte på det här från början, varför byggdes det ens en förskola här?

Giftigt ämne används på bygge nära förskola

Sprängningar planeras intill förskola i Årsta

Allt på deras gård har jämnats med marken

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

”Omöjligt om du blir sjuk efter klockan åtta”

Nyheter ✓Många har svårt att få tider på vårdcentralen ✓Så svarar politikerna "Som Fort Knox", "tvärstopp", "ett lotteri". Så beskriver några av våra läsare sina försök att få en akuttid på vårdcentralen. Svaret från regiontoppen är att mer pengar kommer, men både fack och...torsdag 21/2 20:10

Efter stadens miss: ny småbåtshamn ska bort

Nyheter Staden gjorde bort sig i Gröndal Några båtar hann aldrig lägga till vid småbåtshamnen som anlades av staden i Gröndal förra året. Nu ska kommunens svartbygget bort. “Kan störa strandpromenaden” anser politikerna.torsdag 21/2 16:26