Drabbad. Gustaf Fellenius med barnen Kerstin och Viggo är en av familjerna som måste flytta. Foto: Eva Tonström

Förskola på Årstafältet evakueras

Nu är det klart att förskolebarnen på Årstafältet ska få flytta därifrån. I mars går flyttlasset för 100 barn och deras pedagoger.

  • Publicerad 16:23, 22 jan 2019

Tidningen berättade i höstas att bygget på Årstafältet kryper allt närmare förskolan som ligger på fältet, förskolan Årstaängen.

Stadens entreprenörer på fältet jobbar med så kallad släckt kalk, ett hälsofarligt ämne som är frätande, och i februari kommer de att behöva spränga i närheten av förskolan.

100 barn

Nu har stadsdelen beslutat att evakuera de 100 barn som går på förskolan. Barn och pedagoger kommer istället att flytta till två befintliga förskolor i Årsta, Valrossen på Svärdlångsvägen 25 B och Humlan på Svärdlångsvägen 18.

– Vi kommer att försöka behålla avdelningarna intakta och senast nästa vecka kommer information att gå ut till vårdnadshavarna, säger Calle Hedrén, kommunikationsstrateg på Enskede-Årsta-Vantör stadsdel.

Flytten ska ske någon gång i mars månad. De två förskolorna på Svärdlångsvägen används idag av barn som väntar på att deras förskolor ska renoveras klart, men de ska ha flyttat därifrån till vecka 12, då Valla-barnen ska in.  

Flyttar till nybyggd förskola

Planen är sedan att Årstaängsbarnen ska flytta till den nybyggda förskolan på Rämensvägen, intill tvärbanespåret vid station Årstafältet, på Årstasidan. Den ska stå klar i höst. Där får de vara så länge det behövs, enligt stadsdelen.

Men förskolehuset på Årstafältet kommer att stå kvar.

– Ja vi river det inte, eftersom vi kommer att behöva använda det för förskoleverksamhet igen framöver. Men när det blir kan jag inte säga, säger Calle Hedrén.

Gustaf Fellenius har barnen Kerstin och Viggo på Årstaängen. Han undrar varför staden inte planerat lite mer långsiktigt.

– Vi har stort förtroende för personalen här och barnen trivs så det viktigaste är att de följer med till nya stället. Vi har redan flyttat en gång från den förskola som revs, så det här blir tredje gången. Det blir lite meckigt för oss och för barnen, men jag vet att många föräldrar är oroliga för det här med bygget. Frågan vi ställer oss är varför man inte tänkte på det här från början, varför byggdes det ens en förskola här?

Giftigt ämne används på bygge nära förskola

Sprängningar planeras intill förskola i Årsta

Allt på deras gård har jämnats med marken

Södra länken öppen igen efter elfel

Nyheter Strömmen tillbaka i Söderort – långa köer i trafiken Strömmen är nu tillbaka efter ett omfattande elfel i Söderort som påverkade biltrafiken, tunnelbanestationerna och flera hushåll. Närmare 17 000 abonnenter drabbades. Nu är även Södra länken öppen...fredag 23/8 15:57