LUCIATÅG. Pysslingen Vik förskola i Upplands Väsby väljer att låta barnen fira lucia utan föräldrarna. Foto: mostphotos

Förskola skippar föräldrarna på lucia

Lucia närmar sig och många ser fram emot att se sina småttingar lussa. Men på den fristående förskolan Pysslingen Vik i Upplands Väsby har man valt ett annat upplägg. Här firas lucia utan föräldrarna.

  • Publicerad 10:12, 29 nov 2018

Vi filmar på luciadagen och dagen efter har vi drop in-frukost.

PYSSLINGEN VIK. Maria Silverbring, biträdande förskolechef på Pysslingen förskolor. Foto: Privat

– Vi har valt att fira lucia traditionsenligt, men utan vårdnadshavare, säger Maria Silverbring, biträdande förskolechef på Pysslingen förskolor.

– Vi har märkt att våra barn på denna jättestora förskola mår bättre av att fira lucia med ett luciatåg på detta sätt. Vi filmar på luciadagen och dagen efter har vi drop in-frukost då alla, barn och vårdnadshavare, är välkomna. Då fikar vi och tittar på filmen tillsammans.

På Pysslingen Vik finns sex avdelningar. Tre med yngre barn, 1–3 år, och tre avdelningar med äldre barn, 3–5 år.

– De äldre får gå ett traditionsenligt luciatåg för de yngre barnen på de olika avdelningarna. Vissa av de yngre barnen sjunger med.

Hon berättar även att deltagandet är högst frivilligt, och att man får vara vad man känner sig bekväm i.

– Förra året hade vi en en Spiderman med i tåget. Vi ser till det enskilda barnets behov, det kan bli en press att klä ut sig. Det här barnet kunde inte relatera till stjärngosse men kände sig bekväm med att vara Spiderman.

På Pysslingens övriga fyra förskolor i norrort ser luciafirandet olika ut beroende på hur barngrupperna ser ut.

Lyckat koncept

Enligt Maria Silverbring är det här ett lyckat koncept och hon har fått positiv respons från flera föräldrar. Men alla är inte lika nöjda. Petra Degerlund, som har två barn på Pysslingen Vik, är kritisk.

– Vi går miste om den fina svenska traditionen att få fira lucia med våra barn så som vi själva har fått göra som små. Min äldsta flicka övar på julsånger varje dag och kväll och detta ska vi inte få se på när hon framför, utan se det på film, säger hon.

Sjunga inför folk

Hon förstår dock att inte alla barn gillar att stå inför en större folksamling och sjunga.

– Då kan man fira detta avdelningsvis på barnens villkor och låta oss föräldrar få uppleva våra barns skolgång med de högtider som hör till, säger Petra Degerlund.

Maria Silverbring håller med om att enskilda barn kan tycka att det är jättekul att föräldrarna kommer och tittar.

– Men man måste utgå från de barn man har. Det här ska bli en fin dag för barnen, det är för deras skull vi gör det här, inte för någon annans.

Vad vill du säga till de föräldrar som är besvikna över att de inte få vara med på sina egna barns lussefirande?

– Att försöka förstå att pedagogerna utgår från en hel barngrupp. Om det egna barnet hade varit ängsligt och oroligt hade man nog velat bespara barnet den stressen, säger Maria Silverbring.

Mer positiva

Andra föräldrar på Pysslingen Vik är mer positiva till upplägget. Jenny Larsson har ett barn på förskolan, bor i Väsby och jobbar själv som pedagog på en förskola i Väsby.

– Föräldrarna får faktiskt acceptera att pedagogerna sätter barnen i första hand. Hela barngruppen, inte enskilda barn. Förskolan har utvecklats sedan vi var små, i dag har vi en hel läroplan (Lpfö 98) att följa och mycket mer forskning som hjälper oss att förstå mer om barnen.

Jenny Larsson tycker att det är bra att de firar lucia på barnens villkor på Pysslingen Vik.

– Det viktigaste är inte att föräldrarna ska få se sina barn uppträda utan att barnen är nöjda och tycker det är roligt!

Så firas lucia på Väsby kommunala förskolor (VKF)

På Väsby kommunala förskolor firas lucia på lite olika sätt. En del förskolor bjuder in till luciatåg utomhus på morgonen, andra har luciafirandet på eftermiddagen. Föräldrar är välkomna att närvara.

Med de yngre barnen anpassar man utifrån situationen, antingen har man en gemensam sångsamling med föräldrarna eller så är barnet med i luciatåget utifrån om de vill eller inte.
Många gånger vill de yngsta barnen hellre sitta i knä hos sina föräldrar och titta på.

Några förskoleavdelningar lussar även på äldreboenden som Dragongården, Odensgården och Hammarby slott.
 

Visa merVisa mindre

Pysslingen Förskolor

Pysslingen förskolor driver 115 förskolor. I förskoleområde Norrort har Pysslingen Förskolor följande fem förskolor:

Vik (Upplands Väsby)

Solbacka (Sollentuna)

Törnskogen (Sollentuna)

Hjärtstenen (Knivsta)

Steningehöjden (SIgtuna)

Pysslingen är en del av AcadeMedia, Sveriges största utbildningsföretag som är verksamt i hela utbildningskedjan: förskola, grundskola, gymnasium och vuxenutbildning

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt