BYGGE. På denna mark utanför stadshuset kan det grävas, om detaljplanen för Sundbypark går igenom i kommunfullmäktige. Foto: Ulrica Andersson

Förskola tvistefråga när nytt område klubbas

770 bostäder, varav ett 15-våningshus, är på väg att klubbas i kommunfullmäktige. Efter drygt tre år hade Socialdemokraterna velat dra planerna en vända till.

  • Publicerad 10:04, 17 sep 2018

Det betyder inte att man kan bygga hur som helst.

Nästa måndag hålls det sista mötet i kommunfullmäktige i nuvarande konstellation – oavsett vem som styr kommande mandatperiod så ändras mandatfördelningen något mellan partierna den 15 oktober.

Ett av de större ärendena handlar om att klubba en detaljplan för 770 bostäder. Planuppdraget gavs våren 2015 av det dåvarande S-ledda styret och var en del av ett större stadsutvecklingsprojekt i Hallonbergen och Ör.

Sedan dess har ärendet tröskats genom samråd och granskning. Efter drygt tre år är det nu dags att gå till beslut.

Fem nya kvarter planeras, med bostadshus i höjder på mellan två och nio våningar. Ett hus kommer att bli 15 våningar.

Socialdemokraterna hade nu velat återremittera förslaget. De är kritiska till hur planerna för en förskola är anpassade efter en I ur och skur-förskola som Skanska tecknat avtal med.

Nuvarande förslag innebär att intilliggande grönområden används som en del av utemiljön, något som medför att det blir svårare för någon annan typ av förskola att använda lokalerna i framtiden. S vill att förskolans egen gård utökas.

"Självklart kan man ha samarbetspartners och tänka långsiktigt, men det betyder inte att man kan bygga hur som helst", skriver oppositionsrådet Peter Schilling (S) i ett yrkande i kommunstyrelsen.

Vänsterpartiet håller med. Men ingen annan stämde in i yrkandet och förslaget har gått igenom i kommunstyrelsen.

Mikael T. Eriksson (M), kommunstyrelsens ordförande, riktar kritik mot Socialdemokraternas återremissyrkande som skulle innebära en försening på omkring sex månader innan en förskola står klar.

Tillräckliga ytor är inte den enda parametern som är viktig, enligt Mikael T. Eriksson som lyfter pedagogiken och att det finns andra förskolor i kommunen som inte heller uppfyller Boverkets rekommendationer.

– Vi skulle kunna ha en asfaltsöken med 50 kvadratmeter per barn, säger han.

Men S menar väl att lokalerna ska kunna användas oavsett pedagogik?

– Det är inte så vi jobbar med stadsplanering, att om 15–20 år kanske det flyttar in någon annan, säger Mikael T. Eriksson.

Att detaljplanearbetet tagit drygt tre år redan nu, förklarar han dels med omfattningen på projektet och dels med att det bland annat behövs en bra utfart till Enköpingsvägen för trafiken när flera projekt är på gång samtidigt.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här kostar villorna mest i Stockholm

Nyheter LISTA: Så har huspriserna förändrats – kommun för kommun På vissa håll i länet har huspriserna sjunkit med 9 procent det senaste året. I andra delar har de i stället stigit. Här är siffrorna som visar vad en villa kostar där du bor, och hur priserna har...onsdag 20/2 7:00

Förslag om uppdelat arvode återremitterat

Nyheter Lång debatt om Socialdemokraternas förslag Efter en debatt som pågick i knapp en och en halv timme återremitterades Socialdemokraternas förslag att en av partiets två kommunalrådsposter ska fördelas på nio personer.tisdag 19/2 15:50

Få vill nattvandra i Sundbyberg

Nyheter Kämpar för att locka vuxna ut på kvällarna Sju personer har valt att viga sin tid till att nattvandra i Sundbybergs lokala delar. Men för att klara av arbetet behöver det vara fler och just nu är uppslutningen "katastrofdålig", enligt...tisdag 19/2 11:00