Förskolan som lagar mat i toppklass

Barnen på Skogsbäckens förskola i Stenhamra serveras mat av hög klass. Nu är förskolan nominerad i White guide junior – i tre kategorier.

  • Publicerad 01:15, 10 jun 2019

Det här önskar vi ju alla barn i hela Skolsverige.

"Tack för den goda maten Marielle", står skrivet på en teckning i köket. Den är undertecknad av några av barnen på Skogsbäckens förskola i Stenhamra.

Och barnen på personalkooperativet har uppenbarligen all anledning att gilla maten.

Förskolan är för andra året i rad nominerad i White guide junior. Denna gång i tre kategorier: årets förskolekök, årets förskolekock och årets gastronomiska rektor.

Juryn har under ett oanmält besök bedömt bland annat smak, näring, måltidsmiljö, pedagogiskt arbete och hållbarhet.

Maten på Skogsbäcken lagas av Marielle Andersson.

– Det känns jättebra. Det blir ju ett bevis på att vi gör något bra, inte bara för oss själva, utan att vi hjälper till att främja bra mat i förskolan, säger hon.

Föräldrarna kan följa Marielles matlagning på kökets Instagram-konto.

– Vår genuina tanke är att kunna ge barnen en riktigt bra dag på förskolan, med schyssta livsmedel och ett bra intag. Det här önskar vi ju alla barn i hela Skolsverige, säger rektorn Chatarina Östlund, som själv är nominerad i chefskategorin.

LADDA NER VÅR APP: Iphone eller Android

Förskolan jobbar mycket med temaveckor och hållbarhet och de 65 barnen görs delaktiga genom att få vara med och baka och odla tomater, potatis, morötter, pumpa och zucchini i pallkragar utanför köket. Och vad säger då barnen om maten som lagas?

– Både och. Ibland kan de ju komma och säga att maten inte var i deras smak. Men oftast säger de bara ”tack för maten, det var gott”, säger Marielle.

När MälaröDirekt är på besök får barnen en kryddig falafel med klassiska tillbehör. Marielle kommer ursprungligen från Malmö, Sveriges falafelhuvudstad, så det är hennes paradrätt.

– Barnen tycker verkligen om de här smakerna.

White guide junior är en del av den ansedda restaurangguiden White guide och avgörs på en gala i Malmö den 17 september.

White guide junior och senior

White guide junior och senior – syftar till att lyfta fram och premiera offentliga måltider, och eldsjälarna bakom dem, för våra yngsta och äldsta medborgare.

Bakom utmärkelsen står den gastronomiska kommunikationsbyrån Bergkvist publishing som bland annat skapar nätverk och mötesplatser för den offentliga gastronomin, livsmedelsindustrin och krogbranschen.

Källa: Bergkvist publishing

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt