Jeanette Nygård förbereder inför lunchen. Foto: Sophie Bordenave Lindborg

Förskolan som satsar på utstickande matkonst

Ninja Turtles till lunch på Majstigens förskola i Danderyd där matkonst är en central del av verksamheten. Kocken Jeanette Nygård är initiativtagare till idéen.

  • Publicerad 15:24, 16 nov 2017

Idag serveras det soppa på Majstigens förskola i Danderyd. Men inte vilken soppa som helst.

– Det serveras Bolibompasoppa idag. Barnen tycker att det är helt "WOW!". Om vi säger att det serveras broccolisoppa är det många barn som drar öronen till sig och inte vill äta, säger Jeanette Nygård, kock på Majstigens förskola.

Jeanette Nygård har varit initiativtagare till matkonsten på förskolan. Och hon menar att barnen vågar testa mer när maten ser rolig ut.

– Ju mer roliga saker jag gör med maten, desto mer smakar barnen. De skulle kanske inte smaka på en polkabeta om jag bara la fram den på tallriken. Men om jag gör hjärtan och stjärnor av den så vill alla ha. Då säger de: "jag vill också ha ett hjärta".

Längtar till jobbet

Matkonsten och barnen på förskolan får Jeanette Nygård att längta till jobbet.

– Det är riktigt roligt att få trixa med maten. Det är också roligt att se barnens reaktioner. Det är så ärliga och tydliga med vad de tycker.

Jeanette Nygård tillagar maten själv i förskolans kök och det är även hon som kommer på de flesta matkonstideér. Men ibland kommer barnen med förslag.

– I förra veckan kom en tjej förbi och frågade vilket bröd som jag ska baka i veckan. Då frågade jag henne: vad tycker du att jag ska baka för bröd? Och då ville hon att jag skulle baka en katt.

Matkonst made by: Jeanette Nygård, kock på Majstigens förskola. Foto: Jeanette Nygård

Flickan gjorde då en ritning på bröd-katten som Jeanette skulle baka efter. Några timmar senare låg bröd-katten färdigbakad på bordet.

– Barnen får ett väldigt inflytande när deras idéer får ta plats i köket. Och det står ju även i läroplanen att barnen ska ha inflytande i verksamheten, och det gäller även köket, säger Jeanette Nygård.

Nu hoppas Jeanette att hon kan inspirera andra.

– Jag tycker att flera kockar på förskolor borde göra maten rolig. Som sagt, man lockar barnen till att våga smaka.

Fler fräcka matbilder från Majstigen förskolan hittar du på Jeanettes Instagram: 75nette

Foto: Privat

.

Foto: Privat

.

Foto: Privat

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Han vill öppna krog i Gribbylund

Nyheter "Det finns inget bra ställe där man kan gå och äta här" Sedan barnsben har maten varit en av de viktigaste delarna i Täby-bon Niklas Pallgrens liv. Nu satsar på prestigefyllda tävlingen ”Årets kock” – samtidigt som han drömmer om en egen krog i Gribbylund.torsdag 20/9 16:41

Mer ilska mot Mörby Centrums parkering

Nyheter Centrumchefen: "Vi har inte ändrat något" I augusti infördes det nya parkeringssystemet i Mörby Centrum. Men flera besökare anser att systemet blivit till det sämre och att det är för snålt med tid.torsdag 20/9 15:34