Väntan. Drottningholms förskola kan ännu inte flytta tillbaka till den gamla platsen. Foto: Daniel Cannervik

Förskolans återflytt efter branden skjuts fram

Återflytten dröjer och Drottningholms förskola kanske blir kvar i Ekebyhovskyrkans lokaler ända till sommaren. – Ambitionen är att flytta så fort som möjligt, säger förskolechefen Carita Almqvist.

  • Publicerad 14:10, 17 mar 2017

Vi trivs jättebra och de är så rara mot oss.

När Drottningholms förskola brann ner till på nyårsdagen tvingades verksamheten till en snabb flytt. Först till Stenhamra och i slutet av januari till Ekebyhovskyrkans lokaler. Nu ser en flytt till de planerade paviljongerna i Drottningholm ut att dröja.

– Vi har gjort ett platsbesök med kommunen och Statens fastighetsverk. Synpunkten var att träd skulle riskeras. Det var ingen bra placering ur kulturmiljösynpunkt. Träden och deras rötter hade kunnat skadas vid schaktningsarbetet, säger Oiva Isola, handläggare vid Riksantikvarieämbetet.

Han lyfter även risken att påverka fornlämningar vid grävningsarbetet.  

– Kan man komma längre bort från dem är det bättre, säger han.

Catharina Nordenstedt, fastighetsförvaltare på Statens fastighetsförvaltning, har samma syn.

– Alléträden har ett väldigt högt kulturhistoriskt värde eftersom de har funnit så länge på Lovö. Träd kan jämföras med byggnader i vissa fall, säger hon.

Inte optimalt

Förskolechefen Carita Almqvist hade hoppats på en enplanslösning.

– Det optimala för en förskola hade varit att ha allt i markplan. Som jag har förstått det tog det för mycket plats och det skulle behöva tas ner träd, säger Carita Almqvist.

Nu har nya ritningar skickats in med paviljonger i två våningar.

Trivs väldigt bra

Carita Almqvist hoppas att beslut i ärendet ska vara klart inom fyra till fem veckor, men annars finns möjligheten att stanna kvar i Ekebyhovskyrkan till den 30 juni.

– Får vi klart med bygglovet ska det inte behöva ta så lång tid, säger hon.

Enligt Carita Almqvist har verksamheten fungerat bra i kyrkan sedan flytten i januari.

– Vi trivs jättebra och de är så rara mot oss, säger hon.

Hon upplever även att berörda familjer har stor förståelse för situationen.

– Det är naturligtvis tufft för vårdnadshavarna att sitta i köer i båda riktningarna. Det de beskriver för oss är ändå att de är tacksamma att vi kan hålla ihop grupperna och vara på centrala Ekerö.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Rena snurret på parkeringskarusellen

Nyheter Hur tänkte ni nu? En läsare hörde av sig till redaktionen med den ödmjuka frågan till sina medparkerare på Karusellplan.tisdag 19/6 15:39

C: Bevara Lovön som en grön lunga

Nyheter Fokus hamnade på flyktingmottagning och Alliansen sprack. En omvälvande mandatperiod, känner Ove Wallin (C). – Stora frågor har tillkommit utifrån, säger han.fredag 15/6 14:53

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter