Fått nog. Krisen i förskolan har fått Linda Werselius och Maria Karlsson att sluta arbeta som barnskötare. Om förhållandena skulle bli bättre skulle de återvända till förskolan, men fram tills valet kommer de att bära orange för att stötta Förskoleupproret. Foto: Ella Söderberg

Förskolepersonal i Vallentuna: ”Hinner inte med barnen”

En bransch i kris och personal som sjukskrivs på grund av stress. Upproret #pressatläge har lett till att över 1500 anställda har gått ut och berättat om sina upplevelser från förskolor. Här delar två Vallentunabor med sig av sina.

  • Publicerad 15:56, 28 jun 2018

För stora barngrupper, för lite personal, för mycket stress. Att arbeta på förskola är ingen dans på rosor, och trots att yrket i sig är fantastiskt, väger nackdelarna tyngre. Det anser barnskötarna Linda Werelius och Maria Karlsson. De har arbetat på förskola sedan 90-talet, både i Vallentuna och på andra orter. Men inte längre. Linda slutade för tre år sedan och Maria slutade i vintras.

– Man går till jobbet och ger allt, sen när man kommer hem är man som en urvriden trasa, säger Linda.

För stora barngrupper

Under våren har det skrivits mycket om Förskoleupproret och personalens kamp mot schysstare arbetsvillkor och mindre barngrupper. Nu vill Linda och Maria från Vallentuna berätta sina erfarenheter från en bransch i kris.

De har jobbat på både kommunala och privata förskolor, och berättar att det inte skiljer sig så värst mycket, stressen är stor på båda ställena.

– Vi får inga förutsättningar att klara de stora barngrupper som finns, säger Maria som blev sjukskriven efter att ha utstått för mycket stress på jobbet.

De båda berättar att just barngrupperna är ett av de största problemen, lokalerna är inte anpassade, det är för lite personal och ljudnivån blir för hög.

– Vi måste vara utomhus, även när det spöregnar, för det går inte att vara inomhus då det är så trångt, berättar Maria.

Hinner inte med barnen

Ytterligare ett problem är de kringuppgifter som personalen tvingas göra, som att laga måltider, duka, städa, beställa varor och ringa in vikarier. Även barnen drabbas av bristen på personal och stökig miljö.

– Småbarnen reagerar när det hela tiden är nya ansikten som kommer, men samtidigt har det hänt att jag har lämnats ensam med tio barn, berättar Maria.

Båda menar att de ibland inte hinner uppmärksamma vad barnen gör. När föräldrarna sedan frågar vad deras barn gjort under dagen kan de inte svara på det, de vet helt enkelt inte.

Bära orange

Idag är det fredag, och Linda och Maria bär båda orangea tröjor med ”Förskoleupproret” i svarta bokstäver, samt #pressatläge. Varje fredag fram tills valet ska de bära orange, och uppmanar annan personal att göra likaså, för att stötta upproret och sätta press på politiker.

– Vi vill att alla ska veta vad som pågår, med kraften från många kan vi påverka. Det är sorgligt att de som utbildar sig till förskollärare inte vill arbeta som det på grund av vad som sker. Men vi kommer kämpa på, för det här är världens bästa jobb, säger Linda.

– Blir det bättre förhållanden igen vill jag börja arbeta igen, barnen ligger mig varmt om hjärtat, säger Maria och Linda håller med.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Sjukhusen förbereder sig för fortsatt hetta

Nyheter Tar in extra kylaggregat Länets akutsjukhus förbereder sig för att hantera den ihållande värmeböljan. Bland annat genom att utrusta sjukhusens enheter med extra kylaggregat. "Om den här värmen fortsätter räknar vi med att vi...fredag 20/7 7:30

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15