Karin Larsson, Maysan Alneaemy, Lotta Bäckmark och Meryem Karabayrak Cecen jobbar på förskolan Lejonet i Flemingsberg och står bakom ett öppet brev där de uttrycker sin oro till kommunpolitikerna. Foto: Claudio Britos

Förskolepersonal larmar: Sparkraven går ut över barnen

Nedläggningar av små förskolor, större barngrupper och dyrare avgifter för föräldrarna. Trots besparingar gick förskolorna i Huddinge med stora förluster förra året. Nu väntar fler neddragningar när förskolornas miljonskulder ska betalas tillbaka.

  • Publicerad 18:22, 7 feb 2018

”NU FÅR DET VARA NOG!” Så inleds ett öppet brev till kommunens politiker från förskolepersonalen i centrala Flemingsberg och Kästa.

Brevet författades dagen efter att deras två närmaste chefer meddelat att de säger upp sig. För personalen förklarade de att de inte längre kan stå för den verksamhet som de måste bedriva på grund av kommunens nedskärningar i förskolan.

– Det är klart att det till slut drabbar barnen när vi aldrig är fulltaliga. Ibland måste vi också ta in barn från andra avdelningar och det är klart att det blir ett störningsmoment. Det blir barnpassning, inte pedagogisk verksamhet, säger Lotta Bäckmark, barnskötare på Lejonets förskola i Flemingsberg.

Skuld till kommunen

Förskolorna i Huddinge har dragits med stora förluster de senaste åren. Bara förra året gick de back med 19,6 miljoner kronor. De negativa siffrorna beror bland annat på att löneökningarna har ökat mer än intäkterna. Inför 2018 har förskolorna en total skuld på 37,8 miljoner kronor till kommunen.

På grund av förlusterna tvingades förskolorna förra året att skära ner på kostnaderna, vilket har inneburit att barngrupperna har blivit större samtidigt som personalen blivit färre, då vikarier tas in mer sparsamt.

MP: Låt förskolan slippa betala skulderna

Men 2018 kommer det bli ännu tuffare. I år ska förskolorna börja betala tillbaka sina skulder till kommunen. Då måste ännu mer sparas in. I torsdags röstade förskolenämnden om en handlingsplan som ska få ekonomin i balans. Där listas flera åtgärder:

Besparingsåtgärder

Lägg ner små förskolor som inte kan bära sina egna kostnader. Detta skulle kräva en kartläggning av enheterna, vilket är vad förvaltningen föreslår.

Ta bort tidsrabatter. I Huddinge finns det tre prisnivåer på förskoleavgiften beroende på hur många timmar i veckan barnet är på förskolan. Förslaget är en enhetliga taxa, vilket skulle leda till en besparing på ungefär 3,1 miljoner kronor.

Lägg ner de öppna förskolorna i Trångsund och Visättra och slå samman dem med Skogås respektive Flemingsberg.

Avgiftsbelägg tidsperioden mellan förskola och förskoleklass. Många föräldrar väljer att säga upp sin förskoleplats inför sommaren innan övergången till förskoleklass och får på så vis en avgiftsfri sommar. Det vill förvaltningen ändra på.

Färre specialpedagoger. Dagens nio specialpedagoger ska bli fyra. Detta frigör 2 miljoner kronor som ska gå ut till förskolorna som barnpeng.

Visa merVisa mindre

Barnen blir lidande

Sara Ekström på fackförbundet Kommunal ser på utvecklingen med skräck.

– Vi ser redan nu en hög grad av utmattningssymptom. Många söker sig till andra yrken, många söker sig bort från Huddinge kommun, vilket vi har varnat för tidigare.

Med en försämrad arbetsmiljö tror hon inte längre att barnens säkerhet kommer kunna garanteras.

– Personalen är underbemannade, de blir stressade, de känner att de inte räcker till. Det säger sig självt att vi då får otrygga barn.

Karin Larsson är anställd som lokalvårdare på Lejonet. Men hon får ofta hoppa in och passa barnen.

– För tre veckor sedan var jag inne på en avdelning en hel vecka, ensam med två vikarier, berättar hon.