Full brand. På tisdagsmorgonen står lågorna ännu höga i bussgaraget på Hornsberg. Foto: Michael Toll

Förskolor stänger på grund av branden i SL-garaget

En privat förskola på Kungsholmen håller stängt på grund av röken från brinnande bussdepån. På den kommunala förskolorna håller man öppet men håller barnen inomhus om röklukten blir för kraftig.

  • Publicerad 11:19, 27 nov 2018

Branden vid bussdepån i Hornsberg pågår fortfarande och röklukten känns över ett stort område. Det har även resulterat i att en förskola i området, Brovaktaren med fem avdelningar och som drivs av Pysslingen förskolor, har stängt vilket Aftonbladet var först att rapportera om.

SL:s bussgarage står fortfarande i lågor

Enligt ägaren Academedia har de även stängt förskolan Solstrålen vid Fridhemsplan meddelar de till Stockholmdirekt.

Bolaget har även förskolan Sjötullen som ligger intill Brovaktaren på Warfinges väg men den håller än så länge öppet. Totalt berörs cirka 140 barn av förskolestängningarna.

– Den är inte stängd men vi har beredskap för att stänga. Vi håller öppet delar av den för där är det inte så stickande rök. Anledningen att vi har stängt förskolorna är ju för att det är så stickande rök i de lokalerna så det är obehagligt för både barnen och personalen, säger Paula Hammerskog, kommunikationsdirektör på Academedia.

FILM: Här rasar branden på taket på SL:s bussdepå

Men när det gäller de kommunala förskolorna är det ingen som har stängt enligt Birgitta Herne,biträdande förskolechef vid Hornsbergs förskoleområde.

– På förskolan Vågen, som ligger intill bussdepån, har vi sagt att alla barn ska vara inomhus. När det gäller de andra förskolorna som ligger en bit ifrån så får personalen göra en bedömning. Luktar det för mycket rök får barnen vara inomhus. Vi har kontakt med brandförsvaret och stadsdelsförvaltningen och håller oss hela tiden uppdaterade om läget, säger hon.

FILM: Här blir Gärdet garage för SL:s bussar