Kommunen vill bygga modulhus i Kallhäll. En skiss över hur XLNT:s ombyggda containrar ser ut. Foto: Illustration: XLNT Mobilia Bostäder

Förslag: 140 containerlägenheter kan byggas i Kallhäll

Kommunen vill bygga runt 140 tillfälliga lägenheter för nyanlända och studenter i Kallhäll. I så fall skulle bostadsfrågan för de nyanlända som Järfälla ska ta emot i år vara löst.

  • Publicerad 18:20, 19 jan 2017

Under hösten beslutade kommunen att företaget Xlnt Living ska bygga 88 lägenheter på Attackvägen i närheten av Barkarby station.

Nu vill kommunen skriva ett avtal med samma företag om samma typ av modulhus – byggda av återvunna containrar – i Kallhäll.

Den här gången handlar det om mellan 130 till 140 lägenheter i en fastighet på tre våningar på en del av Bolindervallens parkering.

– Den stora parkeringen blir kvar i befintligt skick, men det finns en liten, angränsande parkering som skulle kunna användas effektivare genom att bygga tillfälliga bostäder, säger Alexander Rajsic, integrationsansvarig på Järfälla kommun.

LÄS MER: Modulhus byggs för nyanlända och studenter i Barkarby

Söker via internkö

Förslaget ska upp till beslut i kommunstyrelsen den 30 januari.

Om det blir grönt ljus för projektet kommer nyanlända, studenter och ungdomar få söka via ett internt kösystem där först till kvarn gäller.

– Det ska inte handla om bostäder för bara en målgrupp. De här bostäderna möjliggör för studenter och unga att flytta hemifrån och nyanlända att klara sig på sin försörjning, säger Alexander Rajsic.

Hur stor andel kommer att gå till varje målgrupp?

– Det handlar om en politisk prioritering. Men min uppfattning är att man är noga med blandningen så att ingen grupp prioriteras på någon annans bekostnad.

"Bedömer att vi klarar mottagandet"

Järfälla ska under 2017 ta emot 233 personer som har fått uppehållstillstånd. Men på grund av att det saknades bostäder bad man Migrationsverket om att få skjuta upp mottagandet.

Tidigare i år kom parterna överens om att Järfälla ska ta emot en litet antal kvotflyktingar i januari och februari och sedan fortsätta merparten av mottagandet i augusti.

– Vi vill göra så för att kunna erbjuda de som flyttar hit ett funktionellt boende så att de kan påbörja integrationen på ett bra och effektivt sätt, säger Alexander Rajsic.

Är behovet av bostäder för de nyanlända löst genom de här modulbostäderna?

– Det beror på hur många som hittar ett eget boende och hur många som väljer att flytta ifrån Järfälla och vi följer det löpande varje månad. Men vi gör bedömningen att med de här bostäderna i Barkarby och Kallhäll så kommer vi att klara mottagandet för 2017.

Blir det ett bygglov i Kallhäll så hoppas Alexander Rajsic på byggstart senare under hösten 2017.

– Vi har valt de här platserna väldigt noga. Det är nära till vägar, nära till tågstation och bussar för att lätt kunna ta sig till studier och söka jobb. Vi tycker inte heller att de här bostäderna ska koncentreras till en plats i kommunen, utan de ska fördelas på flera platser, säger Alexander Rajsic.

LÄS MER: Järfälla vill skjuta upp mottagandet av nyanlända

LÄS MER: Grönt ljus för Järfälla att skjuta upp mottagandet av nyanlända

Fakta

Kommunstyrelseförvaltningen har lagt ett förslag om att göra ett avtal med Xlnt Living om att bygga mellan 130 till 140 tillfälliga lägenheter på en del av Bolindervallens parkering i Kallhäll. Lägenheterna blir - om förslaget godkänns - på 26,5 och 27 kvadrat stora. Hyran väntas ligga på 5900 till 6000 kronor i månaden.

Det tillfälliga bygglovet gäller 15 år om det godkänns.

Politiskt beslut ska tas i frågan den 30 januari när kommunstyrelsen sammanträder.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.