Börshuset. Här vill Liberalerna se ett demokratimuseum 2021. Foto: Sten-Åke Stenberg

Förslag: Bygg ett demokratimuseum i Stockholm

Den svenska demokratin hotas av yttre krafter och inre apati. Det anser Liberalerna som nu vill se ett demokratimuseum i Gamla stan. Helst redan 2021.

  • Publicerad 17:00, 15 feb 2018

Om tre år är det hundra år sedan kvinnor för första gången fick rösta i ett riksdagsval. Detta vill Liberalerna uppmärksamma genom att öppna ett demokratimuseum 2021, förklarar Rasmus Jonlund (L).

– Demokratin kan aldrig tas för given och står inför stora utmaningar med fake news, ökande politikerförakt och minskande valdeltagande. Med ett museum får demokratin ett forum som saknas i Sverige i dag, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Förslaget är att placera museet i Börshuset i lokaler där Nobelmuseet, som flyttar till Blasieholmen, huserar i dag. Den främsta målgruppen är skolungdom från hela landet.

– Det kan bli som en förlängning av samhällskunskapen och fungera som stöttning i undervisningen. Kanske kunde man ha projekt som avslutas med ett besök på demokratimuseet, säger han.

Kruxet är att regeringen redan har gett Malmö stad i uppdrag att planera för ett migrations- och demokratimuseum. Liberalerna ser dock helst att demokratidelen istället hamnar i huvudstaden.

– Museet i Malmö skulle helt och hållet kunna fokusera på migration och invandring. Demokratin är värd ett eget museum och det är trots allt i Stockholm de stora historiska händelserna ägt rum, säger Rasmus Jonlund.

Liberalerna motionerade om ett demokratimuseum 2017 och lägger en ny motion med förslaget under 2018.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.