Inte oroad. Ingen kommer att bli utan hemtjänst, det är Carina Erlandssons övertygelse. Foto: Privat

Förslag: Danderyd kan avveckla kommunala hemtjänsten

Nu har socialtjänsten kommit med sina sparförslag. Bland dem märks att den kommunala hemtjänsten läggs ned, liksom även syn- och hörselinstruktörstjänsten.

  • Publicerad 16:31, 2 apr 2019

Alla nämnder har fått krav på sig för att spara pengar. Tidigare har vi rapporterat om de sparkrav som skolan i Danderyd ska genomföra.

Senast den 15 april ska alla nämnders förslag vara inlämnade till kommunstyrelsen, men redan i dag har socialförvaltningen ett förslag som socialnämnden ska ta ställning till den 9 april. I det ingår att lägga ner den kommunala hemtjänsten vid årsskiftet 2019-2020.

– Vissa kommer att bli oroliga men det är inte så att någon ska stå utan hemtjänst. Vi har nio företag som arbetar med hemtjänst i kommunen, och det är stabila företag som får goda betyg av användarna, säger Carina Erlandsson (M), socialnämndens ordförande.

Förra året gick den kommunala hemtjänsten back med 5,5 miljoner.

– Man har gjort underskott under flera år och har inte kunnat visa att de håller en högre kvalitet, säger Carina Erlandsson.

Ett annat förslag är att ta bort kommunens syn- och hörselinstruktör.

– Det är ingen kommunal uppgift egentligen, det är en fråga för landstinget. När man ska dra in på verksamheter får man titta på vad som är kommunala uppgifter.

Mycket negativa konsekvenser

Socialförvaltningen har i sin konsekvensanalys av besparingarna listat flera saker i verksamheten som kan få mycket negativa konsekvenser om de tas bort.

I konsekvenslistan finns också funktioner som Carina Erlandsson hoppas inte ska tas bort.

– Jag hoppas att vi inte ska avsluta arbetscoachen som arbetar med de som står väldigt långt borta från arbetsmarknaden. Får inte de personerna hjälp blir de arbetslösa i stället och då har man en annan kostnad för dem. Jag har svårt att se att man ska ta bort sådana tjänster.

Annat som Carina Erlandsson tycker får allvarliga konsekvenser är om man tar bort behandlingsassistenter och bosekreterare. Även resursteamet bör vara kvar, anser hon.

Vad händer om allt som står på listan tas bort?

– Då har vi ingen socialtjänst värd namnet i Danderyd, man har i alla fall inte mig som ordförande. Det skulle vara en total nedmontering och det är nog ingen som kan acceptera det, säger Carina Erlandsson.

Hon tycker att det är självklart att hjälpa sjuka och funktionshindrade när kommunen ska spara.

– Vi får stå ut med lite gropar i asfalten för att ha en god socialtjänst, så resonerar jag.

QUIZ: Hur bra koll har du på rondellerna i Norrort?

Nyheter ✓Platserna ✓Stilarna ✓Reglerna ✓Byggprojekten Ska du ut och köra i Norrortstrafiken kan du knappast undgå dem – rondellerna. Men vad har du lagt på minnet om dem? Minst fem rätt, annars får du ta bussen istället!fredag 14/6 16:59

Häng med en timme på playan i Näsaäng

Nyheter Vi tog tempen på Täbybadarna Häng på en timme på beachen! I vår artikelserie ”En timme i” hänger vi runt i en timme och fångar det som händer. Den här gången landade vi i Näsaäng och träffade badande barn och kitesurfare.fredag 14/6 16:53
Stockholm Direkt