Husintresserad. Jan Hägglund brinner för gamla byggnader och för mötesplatser. Därför vill han se Berga gård som en samlingsplats för föreningar. Foto: Hege Hellström

Förslag: Gör Berga gård till ett kulturcentrum

Äppelpressar och bi-slungor – och en mötesplats för föreningslivet. Det är Stocksundsbon Jan Hägglunds förslag på hur man kan använda den öde 1700-talsgården Berga gård.

  • Publicerad 13:52, 19 okt 2018

Den lilla 1700-talsgården Berga gård ligger precis intill Danderyds kyrka. Den har stått tom i två år men ska nu hyras ut.

Det tycker Stocksundsbon och mäklaren Jan Hägglund är synd.

– Jag gick förbi gården med min hustru och slogs av att det är ett perfekt ställe att göra något bra med, ett slags kulturcentrum, säger Jan Hägglund.

Han fortsätter:

– Danderyd har en massa föreningar som skulle kunna använda Berga Gård. Jag är rädd att det blir som med Cedergrenska tornet eller Skogshyddan, att man driver kafé som inte går runt och sedan blir det kontor eller så rivs det.

Han är själv biodlare och tycker att bikupor skulle passa kring 1700-talsgården.

– Och honungsslungor, äppelpressar och vernissager, fyller han i.  

Husintresserad. Jan Hägglund brinner för gamla byggnader och för mötesplatser. Därför vill han se Berga gård som en samlingsplats för föreningar. Foto: Hege Hellström

Kommunen äger Berga gård och den har fungerat som tjänstebostad för stadsdirektören till för två år sedan. Just nu står fastigheten tom, men en mäklare har lagt ut en annons om att den hyrs ut. ”Kommunen tänker sig nu en hyresgäst med publik inriktning såsom café, utställning, handelsträdgård eller liknande. Ej bostad.”, skriver Skandiamäklarna.

– Den summan den hyrs ut för kan väl Danderyd ha råd att förlora? Vi har ju haft råd att ha gården som tjänstebostad. Det kommer aldrig att funka att till exempel driva kafé där med den hyran, och då blir det som sagt som med de andra lokalerna, att de rivs eller blir kontor, säger Jan Hägglund.

Tror du att folk har tid att pressa äpplen och engagera sig i föreningar nuförtiden?

– Ja, det är precis tvärt om. Man måste ha tid för det. Jag brygger öl och cider, man måste ha något sådant. De flesta längtar efter någon koppling till naturen. Och det skulle bli en koppling till relationer, som man får i en förening som kan träffas på ett bra ställe, säger Jan Hägglund.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

En till sjukhus efter krock på E4

Nyheter Fyra bilar inblandade – polisen varnar för köer En person har förts till sjukhus i samband med en trafikolycka på E4 vid Arlanda där fyra bilar varit inblandade. Bärgningsarbete pågår fortfarande och enligt polisen är det risk för ihållande köer.onsdag 21/11 8:32

Avliden försvann efter miss på boende i Täby

Nyheter Anhöriga fick leta i två veckor Fördröjt dödsbevis och en kropp som fördes till fel destination, det gör att Ivo nu riktar kritik mot ett vård- och omsorgsboende i Täby.tisdag 20/11 10:56