Husintresserad. Jan Hägglund brinner för gamla byggnader och för mötesplatser. Därför vill han se Berga gård som en samlingsplats för föreningar. Foto: Hege Hellström

Förslag: Gör Berga gård till ett kulturcentrum

Äppelpressar och bi-slungor – och en mötesplats för föreningslivet. Det är Stocksundsbon Jan Hägglunds förslag på hur man kan använda den öde 1700-talsgården Berga gård.

  • Publicerad 13:52, 19 okt 2018

Den lilla 1700-talsgården Berga gård ligger precis intill Danderyds kyrka. Den har stått tom i två år men ska nu hyras ut.

Det tycker Stocksundsbon och mäklaren Jan Hägglund är synd.

– Jag gick förbi gården med min hustru och slogs av att det är ett perfekt ställe att göra något bra med, ett slags kulturcentrum, säger Jan Hägglund.

Han fortsätter:

– Danderyd har en massa föreningar som skulle kunna använda Berga Gård. Jag är rädd att det blir som med Cedergrenska tornet eller Skogshyddan, att man driver kafé som inte går runt och sedan blir det kontor eller så rivs det.

Han är själv biodlare och tycker att bikupor skulle passa kring 1700-talsgården.

– Och honungsslungor, äppelpressar och vernissager, fyller han i.  

Husintresserad. Jan Hägglund brinner för gamla byggnader och för mötesplatser. Därför vill han se Berga gård som en samlingsplats för föreningar. Foto: Hege Hellström

Kommunen äger Berga gård och den har fungerat som tjänstebostad för stadsdirektören till för två år sedan. Just nu står fastigheten tom, men en mäklare har lagt ut en annons om att den hyrs ut. ”Kommunen tänker sig nu en hyresgäst med publik inriktning såsom café, utställning, handelsträdgård eller liknande. Ej bostad.”, skriver Skandiamäklarna.

– Den summan den hyrs ut för kan väl Danderyd ha råd att förlora? Vi har ju haft råd att ha gården som tjänstebostad. Det kommer aldrig att funka att till exempel driva kafé där med den hyran, och då blir det som sagt som med de andra lokalerna, att de rivs eller blir kontor, säger Jan Hägglund.

Tror du att folk har tid att pressa äpplen och engagera sig i föreningar nuförtiden?

– Ja, det är precis tvärt om. Man måste ha tid för det. Jag brygger öl och cider, man måste ha något sådant. De flesta längtar efter någon koppling till naturen. Och det skulle bli en koppling till relationer, som man får i en förening som kan träffas på ett bra ställe, säger Jan Hägglund.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Klappa Danderyds gäddor på naturdagen i Nora träsk

Nyheter ”Får se riktiga gammelgäddor” Under Naturdagen vid Nora träsk kan man klappa kaniner och hästar – men modiga barn kan också klappa en gädda.måndag 25/3 15:49

En person rånad i Grindtorp

Nyheter Använt stickvapen Mitt på söndagseftermiddagen blev en person rånad i Täby av en maskerad person. Polis kom till platsen men har inte kunnat gripa någon misstänkt ännu.måndag 25/3 9:49