Om ett instegsboende inte längre behövs för nyanlända skulle ungdomar kunna flytta in, tycker socialdemokraterna. Bilden är en genrebild. Foto: Mostphotos

Förslag: Gör om boenden för nyanlända till ungdomsbostäder

Gör om boenden som skapats för nyanlända till ungdomsbostäder, när antalet asylsökande blir färre. Det föreslår Socialdemokraterna i Järfälla.

  • Publicerad 11:47, 6 mar 2018

När Järfälla häromåret stod inför att ta emot ett betydligt större antal nyanlända än vanligt, löste man bostadsfrågan bland annat genom att göra om befintliga lokaler till boenden. Nu minskar antalet asylsökande i landet och därmed anvisas färre till Järfälla av Migrationsverket.

– Vi har till exempel omgjorda kontorslokaler som fungerar som instegsboenden för nyanlända, det är så vi har klarat bosättningslagen. Nu ser vi att färre kommer. Jag ser framför mig att vi de närmaste åren kan få en annan användning för boendena, som ungdoms- och studentbostäder, säger Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande.

Prisvärt och effektivt, menar han. Men än så länge står boendena inte tomma.

LÄS MER: Kontorshuset i Järfälla kan bli boende för nyanlända

LÄS MER:Modulhusen i Barkarby kan bli permanenta

"Som studentkorridorer"

Vid behov kan 225 platser i instegsboende mobiliseras, enligt Alexander Rajsic, integrationssamordnare i Järfälla. Idag finns drygt 150 platser tillgängliga, varav cirka 115 används.

– Hur fullt det är varierar från vecka till vecka, det beror på flödet. När folk flyttar in och hur snabbt vi kan hjälpa dem att komma vidare till ett eget boende. Hittills har det gått bättre än förväntat, säger Alexander Rajsic.

Han fortsätter:

– Just nu har Sverige ett väldigt lågt mottagande, om det fortsätter så kommer vi inte behöva alla platser för nyanlända, säger han.

De omgjorda verksamhetslokalerna är inte fullt utrustade lägenheter, utan enklare rum. Claes Thunblad tycker inte att det gör något när det gäller målgruppen unga och studenter.

– De kan eventuellt behöva renoveras lite, men som en första bostad när man flyttar hemifrån är det ett bra alternativ, det skulle bli lite som studentkorridorer, säger han.

LÄS MER:Planerade modulhusen i Kallhäll överklagas

Så många nyanlända kommer

I år anvisas 4 931 stycken nyanlända till Stockholms län, förra året var det 6 904 personer.

För Järfällas del innebär det att 105 nyanlända anvisas hit under 2018.

2017 var antalet först bestämt till 233, det skrevs senare ner till 168.

2016 anvisades 169 personer till Järfälla.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Beskedet: Jakobsbergs kvarn ska byggas upp igen

Nyheter Kan stå klar 2019 Frågan om att bygga upp kvarnen i Jakobsberg, som brann ner 2005, är en hjärtefråga för många Järfällabor. Samma vecka som valet i september ska återuppbyggnaden tas upp i kommunstyrelsen.torsdag 21/6 14:34

Ge dig ut på sjön – utan egen båt

Nyheter Sjölivet i Västerort och Järfälla som inte kostar skjortan En av alla fördelar med att bo i Västerort och Järfälla sommartid är såklart närheten till Mälaren. Stranden i all ära men ibland vill man kanske njuta av sjön utan att behöva hoppa i plurret. Här är...torsdag 21/6 12:42