För lågt? Foto: Direktpress

Förslag: Här kan Stockholm bygga på taken för fler hyresrätter

Flera av husen i allmännyttan skulle gå att höja med två-tre våningar för att få loss ett stort antal nya hyresrätter. Björn Ljung (L) vill se fler påbyggnader och listar flera tänkbara platser.

  • Publicerad 13:48, 9 feb 2017

Det kommunala bostadsbolaget Stockholmshem har tidigare gjort en inventering av det egna beståndets tak.

Utredningen pekade på att flera hus är möjliga att utöka med en eller flera våningar på höjden – men mer än så har det inte blivit.

Nu föreslår Björn Ljung (L), styrelseledamot i Stockholmshem, att frågan bör aktualiseras. Bristen på mark att bygga nytt på är stor – och den som finns är ofta dyr. Särskilt i innerstan.

Ny påbyggnad på gång i City – butikshus kan växa med flera våningar

Enligt Ljung har Stockholmshem hus längs Hägerstensvägen i Aspudden, på Magnus Ladulåsgatan i kvarteret Linjalen på Södermalm samt vid Byälvsvägen i Bagarmossen som skulle gå att bygga på med två-tre våningar.

Stockholmshems hus vid Magnus Ladulåsgatan borde byggas på, säger Björn Ljung (L). Foto: Andreas Jennische

... liksom tegelhusen längs Hägerstensvägen och... Foto: Sacharias Källdén

... husen längs Byälvsvägen i Bagarmossen. Där träffade vi författaren Anita Santesson för en tid sedan. Foto: Maja Brand

– Det här är sådant man tror är jättedyrt som inte är det eftersom all infrastruktur redan finns. Hissar finns, vatten och avlopp är indraget liksom el och ventilation, säger Björn Ljung.

Enligt hans grova uppskattning skulle påbyggnader på nämnda platser kunna ge åtminstone 70 nya lägenheter i Aspudden och cirka 100 på Södermalm.

Hus på Levertinsgatan får två våningar till

– Här finns stora förutsättningar att öka antalet bostäder på Södermlam där marken är gränslöst dyr, säger han.

Påbyggnad I Bagarmossen är mer osäker, enligt Ljung.

– Där pågår en planläggning sedan tidigare och hissar saknas. Möjligen skulle radhus på taket kunna var en idé. Får man till en konstruktion med radhus på taket där får hyresgästerna fri utsikt rätt över Nackareservatet. Där går älgar och rådjur hela tiden.  Åt andra hållet kan man få jättefina solterrasser. 

Samtliga påbyggnader bör också innehålla en rejäl laddning solceller, enligt Ljung som ska lägga fram sitt förslag till Stockholmshems styrelse.

Bra idé?

Tycker du att fler hus borde höjas för att få plats med fler bostäder?

  • Ja
  • Nej

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.