Miljöpartiet vill att studenter och pensionärer ska få åka billigare kollektivtrafik under lågtrafik. Foto: Jannie Flodman

Förslag: Inför "chillpriser" i kollektivtrafiken

Miljöpartiet vill att studenter och pensionärer som inte reser i rusningstrafik ska få halva priset på SL-kortet. Det är bara ett i raden av förslag på sänkta priser för unga.

  • Publicerad 10:49, 2 mar 2018

Nu vill miljöpartiet att alla studenter och pensionärer som inte åker under rusningstrafiken, ska få köpa SL-kortet för halva priset. Förslaget kallar de "chillpriser" vilket syftar på att det gäller dem som kan åka när det är lugnare i kollektivtrafiken.

Efter införandet av enhetstaxan som var en överenskommelse mellan alliansen och Miljöpartiet vill nu MP att chillpriserna ska bli nästa steg i att göra kollektivtrafiken bättre.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Vi ser flera fördelar med detta, vi minskar trängseln, det blir billigare för studenter och pensionärer och vi hoppas att fler ska välja att åka kollektivt, säger Tomas Eriksson (MP) gruppledare i Stockholms läns landsting.

Han menar att många idag är missnöjda med kollektivtrafiken på grund av trängseln och tror att förslaget kan göra att fler väljer att åka under lågtrafik, alltså inte mellan 06:00 och 10.00 eller 16:00 och 19:00.

– Pensionärer och studenter har större flexibilitet och kan åka andra tider. Lågtrafikkort finns i andra delar av Sverige och där har det fungerat bra, säger Tomas Eriksson (MP).

(C): Inför happy hour i kollektivtrafiken

Men det är inte första gången ett parti kommer med ett förslag om reducerat pris för studenter, pensionärer och unga. Centerpartiet hade hade det som valfråga i förra valet och välkomnar nu Miljöpartiets förslag.

(C): Inför happy hour i kollektivtrafiken

– Det är jättebra, vi drev det i valrörelsen 2014, det var en liknande tanke. Miljöpartiets linje var att införa enhetstaxa och då föll vårt förslag. Men det blir en bra sak att ta upp efter valet och jag är glad att frågan inte är helt död, säger Gustav Hemming, miljö-, skärgårds- och regionplaneringslandstingsråd (C).

Socialdemokraterna har föreslagit sänkt pris för alla barn.

Exakt hur kortet kommer att fungera är ännu inte klart. Miljöpartiet driver sitt förslag som ett vallöfte och kommer att lägga en motion till landstingsfullmäktige.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vem kommer att få köpa?

Student: Du som fyllt 20 år och studerar till minst 75 procent under en hel termin på universitet, högskola, komvux eller annan utbildning som är berättigad till studiemedel från Centrala studiestödsnämnden (CSN) har rätt att använda SL:s biljetter för studenter.

Pensionär: Det här gäller för dig som är ålderspensionär och alltså har fyllt 65 år. Du har rätt att resa till rabatterat pris även om du fortfarande jobbar.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.