Sällsynt syn? Inte alla förskolebarn på Kungsholmen får se det här så ofta menar Socialdemokraterna. Foto: Mostphotos/Sacharias Källdén

Förslag: Inför Greta-akademi på Kungsholmen

Som en lokalt förebyggande åtgärd för klimatet vill Socialdemokraterna på Kungsholmen få ut stadsbarnen till skogen oftare.

  • Publicerad 20:00, 25 feb 2020

Både stora och små reformer behövs för att stoppa klimatförändringarna, menar Arvid Vikman (S), vice ordförande i Kungsholmens stadsdelsnämnd. Även om förskolor och skolor i Stockholms stad redan har många klimatsmarta lösningar så tror han att utflykter till skogs kan göra skillnad för stadsbarns förståelse av klimatfrågan.

– Vi tror att en kombination mellan att få vara ute i skogen och lära sig om ekosystemtjänster är positivt för våra barn. Att få känna på mossa och kolla på insekter gör att man lättare kan få en koppling till varför ekosystemen är så viktiga för klimatet, säger Arvid Vikman.

Idag får förskolebarn åka ut på två kulturbesök per år, men att komma ut i naturen är fortfarande något som många saknar, enligt Arvid Vikman.

Även om utflykter säkerligen redan görs på många förskolor vill han och partiet säkra att alla barn i staden ska kunna komma ut i skogen, åtminstone två gånger per år, genom ett nytt förskoleprogram, Greta-akademien. Det förslaget ska inom kort läggas i stadsdelsnämnden.

– Jag hoppas man förstår varför det här är viktigt att göra, säger Arvid Vikman.

Att uppkalla programmet efter Greta kändes självklart.

– Greta är ju själv en ung och fantastisk förebild och dessutom bor hon på Kungsholmen, säger Arvid Vikman.