TRYGGARE. Trafiklandstingsrådet, Kristoffer Tamsons (M), vill göra det tryggare för personalen inom kollektivtrafiken. Foto: Direktpress/Stockholms läns landsting

Förslag: Livekameror i SL-trafiken

Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd, reagerade på vår artikel om att bussförare utsätts för hot och våld. Nu lovar han att göra vad han kan för att åstadkomma en ändring.

  • Publicerad 16:19, 7 nov 2018

Vi har tidigare berättat om att det i snitt görs två polisanmälningar i veckan om hot och våld mot Arrivas bussförare. 179, 514 och 540 genom Järvaområdet är de mest utsatta linjerna. Nu vill trafiklandstingsrådet öka tryggheten för förarna.

– Jag läste er artikel och reagerade starkt. Jag blev väldigt illa berörd, säger Kristoffer Tamsons, och fortsätter:

– Nu vill jag göra allt jag kan för att markera nolltolerans mot de här brotten. Personalen i kollektivtrafiken är samhällshjältar och ska värderas som sådana. Jag kommer också kräva att andra gör det de kan.

Livekameror på bussarna

Kristoffer Tamsons är ansvarig för trafiknämnden, AB SL, och har flera tankar om hur kollektivtrafiken kan göras säkrare. Dels vill han komplettera de kroppskameror som redan nu prövas i kollektivtrafiken, med fast installerade kameror ombord på bussarna med liverapportering.

– Då kan vi inte bara förebygga och identifiera, som vi kan med andra kameror. Med liverapportering kan vi även alarmera och skicka hjälp direkt om vi ser att det behövs.

Dessutom vill han att brott mot kollektivtrafikpersonal ska prioriteras högre.

– Andra länder har mycket högre straff för att ge sig på den som arbetar i kollektivtrafiken. Jag tycker att även vi i Sverige behöver signalera att den som arbetar i kollektivtrafiken ska kunna räkna med samhällets skydd – på samma sätt som till exempel blåljuspersonal kan göra.

– Den som funderar på att ge sig på kollektivtrafikens personal ska fundera både en och två gånger extra.

Kristoffer Tamsons säger att den här frågan har fullt och helhjärtat stöd i landstinget. Och han tror att han kommer få gehör för sina tankar.

– Jag utgår från att det här är något som vi kommer att kunna ta höjd för i nästa års budget.

Bussförare misshandlas på utsatta SL-turer

Attacker mot bussar del av systemhot