Foto: Andreas Enbuske

Förslag: Ny bostadskö för ljudstörda grannar

Det är mycket konflikter nu. Framtiden blir bättre. Men det kommer ta tid. Det säger C och M:s borgarråd om kriserna kring nattlivet och stängda scener. Och kulturborgarrådet Naddebo bjuder in fastighetsägare för att snacka ljudisolering och lättstörda grannar.

  • Publicerad 16:31, 3 jul 2019

I en debattartikel i Fastighetsnytt berättar Centerpartiets Jonas Naddebo att han i höst ska bjuda in ett 40-tal fastighetsägare till ett samtal om Stockholms nattliga nöjes- och musikliv. Det efter en vår fylld med debatter kring stängda scener och krogar.

– Det är en sak att ta ut hyra. Men det finns andra, mjukare värden än att kräma ut det högsta kvadratmeterpriset. Jag vill prata med dem om att våga bidra till helheten så att Stockholm inte bara får områden som är tysta sovstäder, utvecklar Naddebo till StockholmDirekt.

Kulturborgarrådet säger att ett pulserande nattliv bidrar till att ett områdes attraktion ökar. Han fortsätter att propagera för att kulturens värde höjs om man även tar i beaktande dess monetära värde.

Ett ställningstagande Naddebo tycker att han fått "utstå mycket spott och spe" för.

– Om det är en tydlig ideologisk fråga för Centerpartiet att kultur ska värderas i pengar? Kanske. Fast jag är en realistisk kommunpolitiker och har länge arbetat med social hållbarhet. Det är en lång process men vi är på god väg att ta ett helhetsansvar för att få en kreativ och levande stad.

Debaser Strand kan tvingas lägga ned

Nattklubb till 05 lika viktigt som friteater

Han erkänner att det är problematiskt med grannar som blir störda av ett ljudligt nattliv, och att en 05-klubb är en större utmaning än en liten teaterlokal, även om de båda är lika viktiga. Kanske finns det möjlighet för privata bostadsbolag att ha en särskild internkö så att hyresgäster som vill kan få hjälp att flytta till lugnare kvarter?

En annan sak Naddebo vill diskutera med de inbjudna fastighetsägarna och bostadsbolagen, är ljudisolering. Både att renovera och isolera bostäder bredvid nöjesstråk, men också att rådgöra med klubbägare om hur de kan dämpa sina lokaler.

Något utrymme för skattesubventioner eller bidrag för dylika kostsamma åtgärder, finns dock inte alls på kartan.

Nobelberget bra exempel

En fråga han tänker ta till det runda bordet är den om lokaler som står tomma i väntan på rivning eller ombyggnation. Dessa – som till exempel kontorskomplexet Primus på Lilla Essingen – borde kunna hyras ut på korta kontrakt till kultur- och nöjesaktörer.

– Vi måste jobba både kort- och långsiktigt. De som vill investera ska kunna vara säkra på att de får vara kvar så länge som det krävs för att tjäna in utläggen. Och Nobelberget är ett lysande exempel på ett kortsiktigt projekt som blev jättebra.

”Tufft nu men det blir bättre"

Moderaternas finansborgarråd Anna König Jerlmyr ser samma potential i tomma kåkar, och lyfter stora byggprojekt i Skärholmen och Värtahamnen där det finns långa tidsskarvar som kan utnyttjas. Områden som är döda, otillgängliga, och som kan få chans att leva upp i väntan på det nya.

Hon vill också att nöjeslivet ska finnas med redan från starten när man planerar bostadsområden och att de som flyttar dit ska vara medvetna om det från start.

– Det har varit en olycklig utveckling för våra livescener. Men det är viktigt att slå fast att Stockholm ska vara en kreativ musikstad. Vi har flera stadsbyggnadsprocesser igång, som Slakthusområdet, där planering för nöjesliv är med från start. Det är jobbigt nu med mycket konflikter, men det blir bättre i framtiden, säger König Jerlmyr (M).

Nu hyrs Kägelbanan ut som kontor

Jonas Naddebo, (C) kulturborgarråd i Stockholm. Foto: Sacharias Källdén