FLYTT. Ett slutgiltigt beslut om Eriksbergsskolans framtid väntas fattas innan årsskiftet vid kommunfullmäktige. Foto: Anton Kyhlbäck

Förslag om Eriksbergsskolan får stöd i nämnden

Förslagen om Eriksbergsskolans framtid återremitteras inte. Majoriteten ställer sig bakom utredningen i utbildningsnämnden.

  • Publicerad 16:23, 23 okt 2019

RÖSTNING. Joakim Jonsson (S) oppositionsråd i Sollentuna. (S) kallade till votering men lyckades inte återremittera ärendet i utbildningsnämnden. Foto: Pauline Cederblad

Förslaget att samlokalisera Eriksbergsskolan permanent med Helenelundsskolan har den senaste veckan fått kritik från många vårdnadshavare till elever på skolorna.

Nu har utbildningsnämnden tagit ställning i frågan. Socialdemokraterna kallade till votering under mötet och rösträkningen blev 7 mot 4. Alliansen ställer sig alltså bakom förslaget och får stöd av Sverigedemokraterna.

Vad hade kunnat göras bättre i det här?

– Kommunikationen fram till ett förslag till beslut om skolans framtid har tyvärr haft sina brister. Dialog med vårdnadshavare i de två berörda skolorna kunde genomförts i ett tidigare skede så att deras perspektiv kunnat beaktas fullt ut, säger Soley Aksöz Lithborn, ordförande i nämnden.

Oppositionsråd, Joakim Jonsson, ställer sig inte bakom utredningen.

– Det är synd att majoriteten inte lyssnar på föräldrarna och oppositionen som vill återremittera ärendet. Det finns oklarheter i utredningen som föräldrarna har visat på och prognoserna är för kortsiktiga.

Utbildningskontorets utredning är omfattande. Kortfattat lyfter den fram att en nybyggnation av Eriksbergsskolan blir för dyr då elevunderlaget i södra Sollentuna väntas minska med 25 procent de närmaste sju åren i området.

Flera föräldrar har kritiserat utredningen. I veckan hölls ett föräldramöte på Helenelundsskolan. Fredrik Johansson är vårdnadshavare till två barn på Helenelundsskolan och menar att kommunen tar en stor risk.

– Sollentuna kommun har som ambition att bli den bästa skolkommunen. Det är nu puts väck. Förslaget är hårt och det är betongpolitik. Vi föräldrar tycker att vi har en chans att istället satsa offensivt med en ny fin skola, säger han.

Den 11 november tar kommunstyrelsen ställning till utredningen.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Nu har nationaldagen spelats in

Nyheter Förinspelad video släpps den 6 juni Det blir ett nationaldagsfirande i Sollentuna. Under sex dagar har 150 personer spelat in ett förinspelat firande - som släpps den 6 juni. Maria Stadell är producenten bakom filmen.torsdag 28/5 16:30

Sollentunavallen med i tävling om finast IP

Nyheter "En plats för alla åldrar och alla nivåer" Förra veckan startade SportExpressen Föreningslivs tävlingen ”Sveriges finast IP”. En av kandidaterna är Sollentunavallen.torsdag 28/5 15:59

Skola förlorar sin engelskaprofil

Nyheter Byter namn till Turebergsskolan Sollentuna International School byter namn till Turebergsskolan och förlorar sin engelskaprofil. Utbildningskontoret meddelar att skolan har haft svårt att leva upp till profilen.torsdag 28/5 9:07
Stockholm Direkt