Sverigedemokraterna stöttar Moderaternas förslag om att förbjuda tiggeri i Järfälla. Miljöpartiet är emot. Foto: Roland Magnusson

Förslag om tiggeriförbud i Järfälla hissas – och dissas

"En väldigt bra utveckling" och "kass människosyn". Moderaternas förslag om tiggeriförbud i Järfälla både hissas och dissas hos andra partier i kommunen.

  • Publicerad 11:52, 20 nov 2017

Moderaterna Järfälla har lagt fram en motion där de vill förbjuda all form av tiggeri på offentlig plats i kommunens alla centrum. Ett förslag som välkomnas av Sverigedemokraterna.

Moderaterna vill förbjuda tiggeri i Järfälla

– Vi är väldigt positivt inställda till omställningen som Moderaterna har gjort. Det är en väldigt bra utveckling, säger Wilhelm Eriksson, Sverigedemokraterna Järfälla.

Han öppnar samtidigt upp för samtal med partiet om olika trygghetsfrågor, däribland tiggeri.

– Om Moderaterna är seriösa med sina förslag kan det finnas grund för samtal för att se var vi står i olika frågor. Tiggeri är ingen acceptabel lösning på fattigdom. Järfälla ska inte vara en plats man reser till för att tigga, säger Wilhelm Eriksson.

"Motionen är väldigt oseriös"

Någon som däremot avfärdar förslaget som oseriöst är Mikael Jämtsved, gruppledare för Miljöpartiet Järfälla. Han hänvisar till att ett tiggeriförbud i Vellinge upphävdes av länsstyrelsen i Skåne tidigare i höst eftersom länsstyrelsen inte ansåg att tiggeriet kunde betraktas som ordningsstörande.

– Det är väldigt oseriöst. Det är inte rimligt att de lägger ett förslag som de vet är olagligt, säger Mikael Jämtsved, som också kritiserar människosynen i motionen.

– Det är en kass människosyn, det handlar inte om omsorg utan om att man inte vill behöva se människor i fattigdom, fortsätter han.

Samtidigt är det inte upp till enskilda kommuner att lösa problemet med tiggeri, tycker Mikael Jämtsved.

– Jag tror att det krävs en lång rad åtgärder framförallt på nationell nivå. Enskilda kommuner har idag relativt liten handlingsfrihet i frågan.

Moderaternas motion kommer att presenteras på kommunfullmäktige måndag 20 november. Därefter ska motionen behandlas inom de närmsta tolv månaderna.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här bor de mitt i historiens vingslag

Nyheter StockholmDirekt cyklar. Möt familjen i ett av Järfällas äldsta bostadshus Det finns inte en enda rak vinkel i den gamla brovaktarstugan vid Stäketbron i Järfälla. Men massor av lokal historia, ända från 1600-talet. Något familjen Sundelin, som bott här i snart 10 år,...fredag 6/7 11:56

Dags igen: då stängs pendeltågen av i sommar

Nyheter Så reser du istället Är det dags, är det dags, är det dags igen? Japp, det är det. För pendeltågsavstängningar alltså.fredag 6/7 11:35