Bort? Spånga församlingshus kan rivas. Bilden är från i julas då krubban invigdes. Foto: Hedvig Freerks

Förslag: Riv Spånga församlingshus och bygg bostäder

Spånga-Kista församling ser över sina fastigheter och behovet av lokaler i framtiden. I kväll väntas ett beslut fattas om att utreda möjligheterna för att bygga bostäder där Spånga församlingshus står idag.

  • Publicerad 16:35, 13 mar 2019

Just nu pågår en kartläggning inom Svenska kyrkan över alla fastigheter kyrkan äger. Som en del i detta ser också Spånga-Kista församling över sina lokaler – vilket underhåll som behövs och hur behovet ser ut i framtiden.

– Vi har god ekonomi. Medlemstappet är inte så markant i vår församling. Men vi måste planera för framtiden i god tid, säger Jimmy Dahllöv (Borgerligt alternativ), ordförande i församlingens kyrkoråd.

I en rapport som församlingen beställt är ett förslag att riva Spånga församlingshus och sälja marken för att låta bygga lägenheter på platsen.

– Huset är omtyckt och detta väcker mycket känslor. Men det är också stort, 1600 kvadratmeter varav en stor del inte används. Därför måste vi tänka annorlunda, säger Jimmy Dahllöf.

Vill stanna i Spånga centrum

Han understryker att församlingen ändå vill stanna i Spånga centrum. Tanken är att behålla en lokal i det tänkta lägenhetskomplexet för lokal verksamhet. Lite i stil med kvarterskyrkan i Mariehäll i Bromma. Parallellt kan ett nytt församlingshus byggas vid Spånga kyrka, uppger Jimmy Dahllöf.

– Spånga kyrka är skyddad och har stått där över 800 år. Redan nu samlar vi vissa verksamheter på en plats. Men i den mindre lokalen i Spånga centrum kan det bli pensionärsträffar och öppen förskola, vi ska utreda behovet, säger han.

Frågan ska upp i kyrkofullmäktige i kväll. Om förslaget går igenom innebär det endast att förutsättningarna för bostäder på församlingshusets tomt ska utredas. En eventuell rivning beslutas det inte om förrän utredningen är klar, om cirka två år.

Hässelbygolfare slår ett slag för välgörenhet

Nyheter "Det märks att folk bryr sig" 11-åriga Ebba Åkerlund var en av dem som miste livet vid terrordådet på Drottninggatan. Nu arrangeras en golftävling i Hässelby till förmån för den stiftelse som upprättats i Ebbas namn.onsdag 22/5 16:56

Förlust för Stockholm i spårvagns-EM

Nyheter "Kommer igen nästa år" Pressen var stor på Stockholmslaget som förra året tog hem titeln som Europas bästa spårvagnsförare. Men väl på plats i Bryssel stötte man på patrull, och segern uteblev för Nockebybanan och...onsdag 22/5 16:49